Saját tájékoztatóján osztották ki Tóth Bertalant

Tóth Bertalan, az MSZP városházi frakcióvezetője ismét kérdésözönnel bombázza az önkormányzatot. Sajtótájékoztatón jelentette be: tudni szeretné pártja, mennyit költött a város a Magasház környékre tervezett közigazgatási negyed előkészítésére. Meglepetésre az ezt feladatul kapó cég vezetője is beült a tájékoztatóra. Koloszár László szerint az önkormányzatnak egyetlen fillérjébe sem került az előkészítés, de az MSZP gáncsoskodása hozzájárult a sikertelenséghez.

hirdetés

„Mi lesz a Magasház-projektre fordított városi milliók sorsa?” címmel tartott sajtótájékoztatót Tóth Bertalan kedden. A képviselő röviden bemutatta annak kronológiáját, mi történt a Magasházzal, annak környékével 2009, azaz Páva Zsolt polgármesterré választása óta, majd kérdéseket tett fel. Az érdekelte, hogy a pécsi adófizetőknek mennyibe került eddig a környékre tervezett, majd meghiúsult közigazgatási központ előkészítése.

Mint ismert, a város még 2009-ben azt tervezte, hogy – kormányzati garanciák esetén – belevág egy közigazgatási központ létrehozásába. Ez érintette volna a Megyeri téri ma üresen álló telket, a Hungária úttól északra lévő parkolót és a Magasházat. A feladatot a Szigeti Garázs Kft. kapta, amelyet egy külső céggel hozott létre a város.

Tóth Bertalan, Koleszár László 001

A cég terveket rendelt meg, koncepciót készített, igyekezett megszerezni a Megyeri téri ingatlant és a Magasházat. Tóth Bertalan azt mondta, a cég összesen 112 millió forint értékben kötött szerződéseket, s az a sejtése, hogy ebben adófizetői forintok is vannak. Hozzátette: az MSZP már az elején szólt, hogy – ha a kormány nemet mond a beruházásra, azaz a központ kialakítására – minden, előkészítésre költött pénzt elveszít a város; annak a félelmének adott hangot, hogy az összeget a városnak, azaz a pécsi adófizetőknek kell állniuk.

Meglepetésre beült a sajtótájékoztatóra a Szigeti garázs Kft. ügyvezetője, Koloszár László is, aki azt mondta, a közigazgatási központ megvalósulását részben éppen az MSZP gáncsolta el a folyamatos negatív kommunikációval; egyébként pedig egy vasa sincs az önkormányzatnak az egész történetben.

– Az önök frakciója kezdettől fogva blokkolta a terveket, s részben ez vezetett oda, hogy a politika végül nem állt mellénk, mi pedig kényszerpályán mentünk előre – mondta Koloszár. Az ügyvezető elismerte, hogy a Szigeti Garázs Kft. 112 millió forintban kötött szerződéseket, s azt is, hogy maradtak tervezők, akiknek a vállalkozás a mai napig tartozik. Azt mondta azonban, az önkormányzat egyetlen fillért, a kisebbségi Öresund Kft. viszont sok tízmilliót tett bele a tervek megvalósulásába.

Tóth szerint viszont nem négyszemélyes frakciójuk hibája, hogy a kormány elállt a központ létrehozásának támogatásától. Hozzátette: Koloszár felvetései nem neki szólnak, de személyesen, négyszemközt szívesen találkozik vele; ezt követően távozott a tájékoztatóról.

Koleszár beszólt Tóthnak, azt mondta, miattuk bukott meg tervük
Koleszár beszólt Tóthnak, azt mondta, miattuk bukott meg tervük

Koloszár László lapunknak a tájékoztató után elmondta: ma a Szigeti Garázs Kft.-nek sem a Magasház, sem a Megyeri tér kapcsán nincs szerepe, egyik sem tartozik hozzájuk. Véleményét megfogalmazva elmondta: a Magasház tulajdonosváltásával a város számára a legkedvezőbb forgatókönyv valósulhat meg; a felszámolás során szerinte Pécs ingyen megkaphatja majd az épületet, hiszen jelentős építményadó-tartozás van rajta, majd kormányzati pénzből elkezdheti bontását.

[box title=”Csak az MSZP költött adóforintokat a Magasházra?”]Ha igazak Koloszár szavai és a városnak az utóbbi négy évben valóban nem került pénzbe a Magasház, nagy valószínűséggel Toller László (MSZP) polgármestersége idején költöttek utoljára városi pénzből az épületre. Akkor több mint 300 millióból erősítették meg, s úgy tudjuk, annak idején lett volna, aki ennyiért a bontást is vállalta volna. Tóth Bertalan azt mondta erre, abban az időben ő nem dolgozott a közgyűlésben, s nincs információja minderről. Úgy tudja mindenesetre, tette hozzá, hogy a szocialista városvezetés annak idején azért költött az épületre 350 milliót, mert bízott benne, hogy kollégiumokat tud benne kialakítani.[/box]

 • Hajrá Kunszt!

  Béna ez az MSZP, miattuk nincs erős kormányváltó erő. Mesterházy alkalmatlan a baloldal vezetésére.

 • Összefogást

  A DK-nak kéne vezetnie az ellenzéket, de ezt az MSZP nem akarja megérteni. Ők tehetnek arról, ha bukás lesz jövőre. Hajrá DK!

 • Baloldali érzelmű

  Ez a tehetségtelen pasas nem veszi észre, hogy tovább rombolja a baloldal maradék tekintélyét. Húzzon el a jó fenébe,ki ő, honnét van joga ahhoz,hogy az adófizetők pénzéből nevetségessé tegyen bennünket?

 • gondol-gondol-gondolkodj!

  A “mamusz” nem eléggé kifejező jelző Őrá. Kis csimasz még a POLITIKÁHOZ. Erre a feladtra születni kell ügyvéd úr! Lássuk be, az MSZP nem létezik már nagyon. Ragaszkodhatunk a rég elmúlt idők kellemes emlékeihez, de minek. Had szedjék csak szanaszéjjel egymást ott, a BAL oldalon.

 • Jocó

  MSZP? Röhej párt, ahol Lendvai ás Kovács újra vezető politikus lehet. Mit akarnak ezek?

 • Joli néni csillebércről

  Sajnos nem értem drága Bertalan úr mondanivalóját és azt hogy mit is kérdez vagy hogy mire kíváncsi! De igaza van! Az MSZP milliókat ölt bele a pécsi kísértetházba! Toller et. 350 milliót! Boncsák akkor le ők maguk!!! A jutalomból, amit fölvettek kp-ben csak telik rá!

 • Tükélődöm

  Komolytalan manusz ez a T. Bertalan! Megélhetési mszp-s!

 • Lala

  Erre mondják, hogy házhoz ment a lóf…ért!