Soha nem újult még meg egyszerre ennyi iskola!

Nem túlzás: a rendszerváltozás óta nem zajlott ekkora iskolafelújítási program, mint ami most kezdődik el Baranyában és Pécsett, összességében mintegy 10 milliárd forintot fordítanak az oktatásra, derült ki egy pénteki sajtótájékoztatón.

hirdetés

Hatalmas mértékű iskolafelújítási program indul el Baranyában, illetve a Pécsi Tankerületben, közölte pénteken sajtótájékoztatón Páva Péter, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója, aki hangsúlyozta, a kormányzat úgy döntött, hogy az uniós pénzeket nagy mértékben az oktatás fejlesztésére fordítja. Páva Péter elmondta, a Pécsi Tankerületben négy nagyobb fejlesztés indul, emellett sok-sok kisebb rekonstrukció kezdődik el, a nagyobb fejlesztéseket olyan iskolákra összpontosították, amelyek térségi szerepet töltenek be.

Páva Péter adott tájékoztatást a beruházásokról

Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, átok és áldás volt egyben, amikor az önkormányzatok működtették az iskolákat, azonban az átok nagyobb volt, mivel a finanszírozás kérdése nem volt megoldva. 2010 után a kormányzat átalakította az oktatási rendszert, amely finomhangolás után mára állt be. Az államtitkár kiemelte, a Pécsi Egyházmegye pécsi és komlói, valamint a Pécsi Református Kollégium pécsi fejlesztéseinek forrásaival szintén komoly pénzt nyert el a baranyai oktatás.

Nagy Csaba és Hoppál Péter mutatta be a fejlesztéseket

Hoppál Péter közölte, Komlón, a Gagarin Általános Iskolában 430 millió forintos kerettel indul el átfogó fejlesztés, míg a kozármislenyi iskolaközpont bővítésére 655 millió forint jut. Itt a bővítésre önmagában is szükség van, hiszen a mislenyi iskola diáklétszáma 10 év alatt megháromszorozódott.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, az utóbbi évtizedek legnagyobb oktatási fejlesztése indul el, ha a mostani beruházásokat, az egyházi iskolák bővítéseit és a szintén ide tartozó tanuszodaépítéseket számszerűsítjük, mintegy 10 milliárd forintos fejlesztés valósul meg, erre a rendszerváltás óta nem volt példa. Nagy Csaba ismertette, Pellérden 547 millió forintból valósul meg iskolafejlesztés.

A negyedik nagyobb program pedig Pécsváradé, itt 467 millió forint jut új tantermekre, iskolaudvar-bővítésre.

Rengeteg pénz jut az oktatásra Baranyában

Páva Péter, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója hangsúlyozta, a négy nagyobb fejlesztés mellett számos olyan felújítás is elindul, amely fontos a diákoknak. Így a Pécsi Művészeti Gimnáziumban 32 millió, a Bánki Donát utcai és a Köztársaság téri iskolában összesen 123 millió, a Kodály Gimnáziumban 44 millió, a Hajnóczy és a Kodály Kollégiumban összesen 91 millió, a Pécs-Vasasi Általános Iskolában 44 millió forintért végeznek majd rekonstrukciós munkákat.

Páva Péter hozzátette, a Janus Pannonius Gimnázium 45 milliót fordíthat felújításokat, de ez az iskola egy nagy pályázat elnyerése előtt áll, amely révén teljesen megújulhat a létesítmény. A pécsi beruházások mellett számos baranyai kistelepülésen lesz még hasonló felújítás. Mint megtudtuk, ezek a munkák a tervek szerint már 2018 szeptemberére készen is lesznek, míg a négy nagy baranyai fejlesztés jövőre indulhat el az előkészítés, tervezés után.

Ezen kívül, mint az ismert, Pécsett rendkívül jelentős óvoda- és bölcsőde-fejlesztési program is folyik.

Hirdetés