A PTE nem adja csak úgy oda az iskoláját

Az április utolsó napján tartott egyetemi szenátusi ülésen döntöttek a PTE gyakorlóiskoláit és óvodáját érintő összevonásról. Ezzel az universitas vezetése kifejezte abbéli szándékát, hogy továbbra is az intézmény berkein belül működjön a sikeres gyakorlóiskolai rendszer.

hirdetés

Lapunk is foglalkozott már azzal a kormányzati elképzeléssel, amelynek értelmében kilenc olyan gyakorlóiskola működtetését venné át az állam, amelyek eddig egyetemi fenntartásban tevékenykedtek. A kilenc között szerepel a Pécsi Tudományegyetem I. Számú Gyakorló Általános Iskolája is.

Az érintettek megdöbbenéssel értesültek a kormány elképzeléséről és aggodalommal tekintenek a jövőbe, tegnap még demonstrációt is tartottak az iskola jövőjéért. Talán némi könnyebbséget jelenthet az, hogy az egyetem szenátusa egyhangúlag döntött úgy – még Jenei Zoltán kancellárt is megnyerve -, hogy összevonják a PTE égisze alatt működő gyakorlóintézményeket, így próbálva elkerülni az állami átvételt.

demonstráció, gyakorló

– A szenátus ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy az egyetem egyesíti a gyakorlókat, tehát az általános- és a gimnáziumi iskolát, a szakközépiskolát és az óvodát. A lényeg az volt, hogy kivédjék a kormány ama szándékát, hogy elvegyék az I. számú Gyakorlót – tájékoztatott Horváth Csaba, az egyetemi szakszervezet, az FDSZ helyi vezetője.

Az összevonással ugyanis bebizonyítható, hogy a párhuzamosságok megszüntetése mellett az új rendszer költséghatékonyabban és szakmai szempontból is jól működtethető. Ezzel a döntéssel nagy kő eshet le az érintettek szívéről, ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy a szenátus álláspontja ellenére ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az iskola továbbra is egyetemi fenntartásban marad.

– Kérdésemre, hogy van-e garancia arra, hogy ha egyesítik az tagintézményeket, akkor az általános iskola marad az egyetemen belül, nem kaptam választ. Tehát a mostani döntéstől függetlenül is elvehetik az iskolát és az átkerülhet a Klik-hez. Sokat számít, hogy mekkora lobbiereje van a rektornak ahhoz, maradjon a rendszer a PTE-n belül – mondta Horváth Csaba.