Sorra rongálják meg a kocsikat Pécsen

Vagy bosszúból, vagy csak úgy

Több autót is összekaristoltak ismeretlenek a pécsi Ágoston téren és annak környékén. Ezen részen legtöbbször olyanok parkolnak napközben, akik a belvárosba járnak dolgozni. A rongálások több százezer forintos kárt okoznak, miközben a tettesek csak viccnek tartják az egészet. 

hirdetés

Az elmúlt hónapokban több pécsi autón is megjelentek azok a hosszanti karcolások, amelyeket feltehetően egy kulccsal, vagy egy hegyesebb fémtárggyal okoztak. Lapunknak több olvasó is jelezte, a vandalizmus nyomait több autón is észrevették.

Vagy bosszúból, vagy csak úgy
Vagy bosszúból, vagy csak úgy

Az ilyen vandál tettek a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem tartoznak a gyakori bűncselekmény típusok közé, alkalmanként fordulnak csak elő. Mostanában azonban lapunkhoz több hasonló esetről is érkezett bejelentés, sokak szerint ugyanis az Ágoston téren és környékén megszaporodtak a sorra megkarcolt kocsik. Aki itt akar parkolni, az tehát mindenképp legyen óvatos.

A rendőrségtől lapunknak elmondták, hogy a kocsik szánt szándékkal történő végigkarcolása rongálásnak minősül, tehát vétség-kategóriába esik. De mégis ki tesz ilyet, és miért? Azok, akik ilyesmire vetemednek, általában minden motiváció nélkül cselekszenek. Egyszerűen csak olyan kedvükben vannak, hogy kárt akarnak tenni valaki más tulajdonában. Tavaly év végén kapott például nagyobb visszhangot annak a pécsi férfinak az esete, aki bizonyítottan 11 autót rongált így meg a Széchenyi tér környékén. A férfi pedig a kihallgatása során nem tudott racionális magyarázatot adni tetteire.

Túl sok mindent nem tehetünk
Túl sok mindent nem tehetünk

Az ilyen „szituatív elkövetés” mellett jellemző még az is, hogy a rongálók bosszúból karcolnak. Ilyen eseteket lényegében bármi kiválthat, például egy hangoskodó szomszéd, vagy egy elfoglalt parkolóhely.

A rendőrség az ilyen és ehhez hasonló károk elkerülése érdekében azt tanácsolja, hogy részesítsük előnyben az őrzött parkolók- és garázsok használatát, és “gondos gazda módjára” ügyeljünk értékeinkre. Mást tehát nagyon nem tehetünk.