Idén is várják a diákokat közösségi szolgálatra a katasztrófavédelemnél 

A katasztrófavédelem megyei szinten több fogadóintézménnyel is várja azokat a diákokat, akik az érettségihez szükséges közösségi szolgálatot polgári védelmi, tűzvédelmi vagy iparbiztonsági területen szeretnék teljesíteni. Azoknak a diákoknak ugyanis, akik 2016. január 1-je után érettségiznek, ötvenórányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük.

A katasztrófavédelem helyi szervei változatos programokkal várják a diákokat. A közösségi szolgálat Pécs mellett, Mohácson, Siklóson, Szigetváron és Komlón is teljesíthető.

Komlón és Pécsett minden szombaton tűzoltó technikai eszközöket ismerhetnek meg közelebbről a diákok. A megyeszékhelyen továbbá elmélyülhetnek a közösségi szolgálatosok az iparbiztonsági, tűzoltósági, hatósági és polgári védelmi feladatokban is. Mohácson a laktanya és szerkarbantartás mellett, a Mohácsi Határkikötőbe is ellátogathatnak a fiatalok. Siklóson a tavaszi időszakban közreműködhetnek a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny szervezésében. Szigetváron pedig, az adatrögzítési feladatokon túl, lakosságtájékoztató kiadványok terjesztésében vállalhatnak szerepet a nebulók. Új eleme a programnak, hogy a legtöbb katasztrófavédelmi kirendeltség bemutatja a nebulóknak azokat a kockázati helyszíneket, amelyek hatással vannak a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolására.

Katasztrófavédelmi közösségi szolgálatra jelentkezhet minden olyan 9-11. évfolyamon tanuló középiskolai hallgató, aki szabad akaratából, egyéni választása és motivációja alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez önkéntes tevékenységet, más személyek, vagy a közösség javát szolgálva. Az érintett középiskolák a 9-11. évfolyamos tanulóik részére letöltendő 50 óra közösségi szolgálatot lehetőleg a három tanévre arányosan elosztva szervezik meg. A tanuló választása szerint dönthet, hogy közösségi szolgálatot egy, vagy több intézményben kívánja-e teljesíteni.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén az érettségi vizsgák feltételéül szolgáló közösségi szolgálat teljesítésére az alábbi intézményeknél van lehetőség. A részletes programok a linkekre kattintva érhetőek el.

A fogadó intézményes teljes listája ITT található. 

Hirdetés