Zenével segítenék a fiatalok felzárkóztatását

A társadalmi felzárkózás elősegítéséért indít zenei pályázatot a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság a Belügyminisztérium támogatásával, a program szakmai hátterét és módszertanát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által megvalósított Szimfónia Program adja – közölte a főigazgatóság szerdán az MTI-vel.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint írják, a tender küldetése, hogy zenei eszközökkel segítsen a gyerekek és fiatalok szociális problémáin önismereti és segítő beszélgetésekkel egybekötött csoportos és egyéni zenetanítás, zenekarépítés útján.

A pályázat a Belügyminisztérium támogatásával, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület közreműködésével valósul meg. A nyílt pályázatot az alapfokú zeneoktatási program megvalósításának támogatására hirdették meg. A Mindenki szívében van egy dallam! című program célja, hogy szakemberek közreműködésével a pályázó településeken élő 6-16 év közötti gyermekeket és családjaikat közösségi zenélésbe vonják be – olvasható a közleményben.

Mint írják, az így megvalósuló foglalkozások fejlesztik a gyermekek tanulási, koncentrációs és beilleszkedési képességét. A közösségi rendezvények elősegítik a gyermekek sikeres iskolai pályafutását és az iskolai lemorzsolódás csökkentését, elősegíti a szabadidő hasznos eltöltését.

A pályázatban elnyerhető támogatás felső határa egymillió forint.

A pályázat támogatói, példaképei többek között Szalóki Ági előadóművész, dalszerző, Novák Péter színész, énekes, előadóművész, valamint Kökény Tamás a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató verseny győztese – áll az összegzésben.


Az alapfokú közösségi zeneoktatásról július 22-én Pécsen, a Gandhi Gimnáziumban tartottak sajtótájékoztatót, ahol a szervezők ismertették a részleteket, a Máltai Szimfónia programban részt vevő gyerekek pedig megmutatták tehetségüket és zenéltek az egybegyűlteknek.

Kökény Tamás zenész, a program nagykövete (balra) is elmondta gondolatait a zeneoktatási program sajtótájékoztatóján a pécsi Gandhi Gimnáziumban. Jobbra Virág Bertalan, a Gandhi Gimnázium Közhasznű Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója (középen) és Nagy Kálmán, a Máltai Szimfónia program programvezetője
Vecsei Miklós, a diagnózis alapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke is beszélt a különleges programról

A képek forrása: MTI/Sóki Tamás