A munkahelyi szem- és arcvédelem fontossága

Az arc- és szemvédelem fontossága nem lehet kérdés a munkavégzés során, hiszen a munkahelyi balesetek jelentős százaléka szemsérüléssel is jár, amelyek egy része megfelelő egyéni védőeszközök viselésével elkerülhető lenne.

A szemet érő különféle sérülések súlyossága az átmeneti, kevésbé súlyos szemsérüléstől a maradandó károsodáson át a látás elvesztéséig többféle lehet, és mivel a szem az egyik legfőbb érzékszervünk, fontos, hogy a lehető legnagyobb védelmet biztosítsuk számára. 

Szemsérülés és szemvédelem

A munkavédelem során lényeges a megelőzés fontossága, hogy a munkavállaló tisztában legyen a munkaköri kockázatokkal, a védelem szükségességével, továbbá hogy a munkaadó megfelelő egyéni védőfelszereléssel lássa el alkalmazottait. Az Épkézláb Munkaruha egyéni védőeszközei a hallás, légzés, látás és a test zuhanás elleni védelmét szolgálják. 

A szemsérülések esetén döntő szerepe van az időtényezőnek. Minél gyorsabban történik meg a beavatkozás, a szakszerű ellátás, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. Tudni kell, hogy a szemsérülés súlyossága sokszor nincs összefüggésben a fájdalom nagyságával.

A szemsérülések a kockázatokból eredően különfélék lehetnek:

  • mechanikai sérülések – tompa vagy felszínes
  • kémiai sérülések – savak vagy lúgok okozta
  • elektromos sérülések – nagyfeszültség vagy sugárzás hatására bekövetkező
  • optikai sérülések – látható vagy láthatatlan fény okozta sérülések
  • termikus sérülések

Mire alkalmasak a szemvédelmi eszközök?

Az egyéni védőeszközök, az arc- és szemvédők szakszerű használatával a különféle sérülések, balesetek kivédhetők. Munkakörönként kell kockázatelemzést végezni annak érdekében, hogy a védelem szintje meghatározható legyen, és az annak megfelelő védőruházat és -eszközök kerülhessenek kiválasztásra. Ezek helyes viseléséről tájékoztatni kell a munkavállalókat.

Az optimális védőszemüveg:

  • Véd az idegen tárgyak vagy törmelék ellen.
  • Véd a rendkívül erős vagy nem biztonságos fényforrások ellen.
  • Alkalmas egyes szembetegségek megelőzésére.
  • Véd a vegyszerek, vegyi anyagok ellen. 

Emellett egy jó védőszemüveg stílusos és divatos is egyben, így viselése vonzó a munkavállalók számára. 

Mi alapján válasszon védőszemüveget?

Vannak kockázatoknak jobban és kevésbé kitett iparágak, munkakörülmények, amelyek különböző típusú munkavédelmi szemüveget követelnek meg. 

A védőszemüvegek többféle ütésvédelmi és optikai osztályba soroltak, ez segíti a választást. Ezeken felül fontos lehet még az UV-sugárzás és a pára elleni védelem, valamint a karcállóság. 

Tartós viselés esetén rendkívül fontos, hogy a megfelelő védelem mellett maximálisan kényelmes, állítható is legyen az arc- vagy szemvédő szemüveg. Léteznek száras, teljes látómezős gumipántos, integrált olvasó lencsefelülettel rendelkező precíziós védőszemüvegek, valamint hegesztőszemüvegek. 

Védőszemüveg viselése nemcsak a munkahelyeken, hanem otthoni felújítási, barkács- és hobbimunkáknál is ajánlott a szemsérülések elkerülése érdekében.

(x)