A tavalyihoz hasonlóan jó évet zár az építőipar

Egyre inkább úgy tűnik, hogy látszik az alagút végén a fény, a gazdasági világválság után talán beindul az építőipar. Tavaly 10%-ot meghaladó bővülés jellemezte az ipart, biztatóan alakul 2015 is. Évértékelő interjú Szarkándi Jánossal a Duna-Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatójával.

hirdetés
– Mi jellemezte a válságot követő éveket az építőiparban?

– A válság hatására nagyjából megfeleződött az építőipari piac. Az elmúlt évek során a DDC két cementgyára, a váci és a beremendi is alacsonyabb, mint 50%-os kihasználtsággal működhetett. 2013-ban megindult egy lassú konszolidáció, majd 2014-ben az építőipari fellendülésnek köszönhetően közel 10%-os növekedés mutatkozott. Az idei évben hasonló mértékű növekedésre számítunk.

Szegeden épülő Eli-Alps lézerközpont
– Mi hozta meg a fellendülést?

– Az alacsony szintről indult fellendülés elsődleges mozgatói az európai uniós finanszírozással megvalósuló állami beruházások, amelyek a megrendelések legnagyobb hányadát teszik ki. A 2013-as évvel kifutó európai uniós támogatási keretösszegek lehívására 2015 év végéig van lehetőség, így országszerte különböző infrastrukturális beruházások, útépítések, forgalmi csomópont átépítések valósultak meg a közelmúltban és sok helyen zajlanak még most is. Elég csak a budapesti projektek közül az M1-M7 bevezető szakaszára, a Széll Kálmán térre, vagy a budai fonódó villamos hálózatra gondolnunk, de ide tartozik például a nemrég átadott Budapest-Esztergom vasútvonal és a váci vonatállomás is.

– A bővülés érezhető az ingatlanpiacon is?

– A lakáspiac ugyan folyamatosan élénkül, azonban ez elsősorban a használt ingatlanok piacára terjed ki. A válság előtti szint eléréséhez még nagyon sok új lakás megépítésére van szükség, a mélypontot azonban talán már itt is elértük. A kiadott lakásépítési engedélyek száma már növekedést mutat, de nagyon alacsony bázisról, hiszen még mindig csak alig több mint 8600 engedélyről van szó. Ideális 30-40 ezer új lakás építése lenne, az eddig tapasztalt értékek ettől sajnos messze elmaradnak. Mindez továbbra is kihatással van az építőipar egészére. A nagy beruházások hiánya ezt a problémát csak tetézi.

– Mit várnak a jövő évtől?

– 2016-ban várhatóan kevesebb EU-s forrás biztosított a beruházóknak, ezért az új ciklus támogatási összegei csak a 2017-es évben eredményezhetnek újabb, nagy infrastrukturális beruházásokat. Kisebb visszaesésre számítunk, szerényebb mértékű, de várhatóan még mindig pozitív előjelű növekedéssel. Tíz év távlatában országos szinten 3-3,2 millió tonna/éves cementfelhasználás tűnik reális becslésnek, amely ugyan lassú fellendülést, de mindenképpen előremutató eredményeket produkálhat. Addig is célunk, hogy piaci pozíciónkat további erősítsük, valamint szeretnék tevékenységünket új régiókba is kiterjeszteni. Ennek részeként a Duna-Dráva Cement Kft. megvásárolja a mexikói székhelyű CEMEX horvátországi leányvállalatát, beleértve annak szerbiai, bosznia-hercegovinai, valamint montenegrói érdekeltségeit is. Ezzel párhuzamosan a belföldi piacon a CEMEX magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásával szeretnék pozíciónkat tovább erősíteni. Tulajdonosaink továbbra is elkötelezettek Magyarország, és ezen belül a régió irányába, így a helyi gazdaság egyik meghatározó szereplőjeként a továbbiakban is határozottan bízunk a térség gazdasági fellendülésében.