Gondolja végig higgadtan használt autó vásárlását

Használt autó vásárlásakor a kívánt márkájú, típusú és évjáratú személygépkocsik hirdetéseinek áttekintését követően, akár magánszemélytől, akár kereskedésből vásárol autót, az alábbiakat mindenképpen vegye figyelembe.

  • Amennyiben kereskedőtől vásárol, minden esetben informálja le a kereskedőt – akár internetes fórumok segítségével is –, csak megbízható vállalkozásnál vásároljon.
  • Minden esetben ellenőrizze az eladó iratait, ha magánszemélytől vásárol, annak érdekében, hogy valóban a tényleges tulajdonostól vásárolja meg a járművet. A szerződés aláírását követően bármilyen követelést csak az eladóval szemben van lehetőség érvényesíteni, így külföldi eredetű autó vásárlása esetén, ha az nem került a kereskedő nevére átírásra, az autóval kapcsolatos garanciális és egyéb jogok érvényesítése akadályokba ütközhet.
  • A Jármű Szolgáltatási Platform (röviden: JSZP) egy olyan hazai járműéletút-adatszolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a különböző magyar nyilvántartásokból származó, a jármű életútjának lényeges adatait a felhasználók egy egységes, rendszámos kereső felületen díjmentesen megismerjék. A felület az ügyfélkapun keresztül elérhető. Fontos tudnivaló, hogy kizárólag Magyarországon forgalomba helyezett járművekre ad ki találatot a keresés. Amikor legelőször belépünk, a Jármű Szolgáltatási Platform határozatot küld a tárhelyünkre a közvetlen hozzáférés engedélyezésének tényéről. Ezután már akármennyi keresést, lekérdezést indíthatunk. A JSz Platform felületén minden, a lekérdezés előtt összeválogatott adatok és képi dokumentáció azonnal megjelenik, valamint lehetőség van azok elmentésére is.
  • Szerződéskötés előtt igyekezzen alaposan felmérni a kiszemelt autó állapotát. Minden esetben keressen fel egy megbízhatónak tartott szervizt, vagy akár egy márkaszervizt. A márkaszervizben lehetőség van lekérni a hazai vagy akár a nemzetközi szerviztörténetét a személygépkocsinak. Ezzel elkerülheti, hogy hamis adatokkal kitöltött szervizkönyves autót vásároljon. A vásárlást megelőző, független átvizsgálás lehetőséget nyújt, hogy ne később derüljön fény az autó korábbi sérüléseire vagy éppen arra, hogy a kilométeróra visszatekerésre került, illetve annak segítségével felmérhető, hogy a közeljövőben várhatóan milyen egyéb költségek merülnek fel a gépjárművel kapcsolatban.
  • Mindig vigye hosszabb próbaútra a megvásárolni kívánt autót, melynek során minden funkcióját próbálja ki – a klímától az elektromos ablakemelőkig.
  • A szerződéskötést megelőzően ellenőrizze a gépjármű okmányainak és tartozékainak meglétét. Alapesetben az eladónak rendelkeznie kell a forgalmi engedéllyel, törzskönyvvel, szervizkönyvvel és 2 gyári indítókulccsal.
  • Figyeljen oda, hogy a gépkocsi eredetiségvizsgálata még az adásvételi szerződés aláírását megelőzésen megtörténjen.
  • Előzetesen jó, ha utána néz a megvásárolni kívánt gépjármű fenntartási költségeinek, a biztosítási díj és a teljesítményadó várható összegének.
  • A gépkocsi megvásárlásához még különböző jogcímeken – a vételáron felül – többletköltségek járulhatnak (például vagyonszerzési illeték, új forgalmi engedély és törzskönyv költsége, eredetiségvizsgálat díja, átírás költségei), ezeket mindenképpen vegye figyelembe, amikor a gépjárműre szánt keretet meghatározza.
  • A fogyasztónak, amennyiben nem készpénzért kívánja megvásárolni a kiválasztott autót, lehetősége van pénzintézet által nyújtott szolgáltatás igénybe vételére (például lízing, bankkölcsön), ennél azonban a fogyasztónak további járulékos költségei merülhetnek fel.

A használt autó vásárlása nyilvánvalóan nagyobb kockázatot jelent a fogyasztó számára, mivel jóval nagyobb lehet a kockázata valamelyik alkatrész meghibásodásának, mint egy új autó esetében. Ezért érdemes már az autó kiválasztása során – ha már meggyőződtünk a kereskedő megbízhatóságáról – némi anyagi ráfordítást sem sajnálva a lehetséges hibaforrásokat mérsékelni a különböző ellenőrzésekkel, független átvizsgálásokkal.

Gyakori tévhit, hogy szavatosság csak új gépjárművekre érvényes. Ez azonban nem igaz, mivel a használt autó eladójának legalább egyéves szavatosságot kell vállalnia fogyasztóval kötött szerződés esetén. A gépjármű-kereskedő például azért tartozik szavatossággal, hogy az eladott gépjármű rendeltetésszerű használatra alkalmas, és rendelkezik azzal a minőséggel, amely a hasonló gépkocsiknál szokásos, továbbá megfelel a hirdetésben vagy egyéb tájékoztatásban bemutatott tulajdonságoknak.


Ingyenes fogyasztóvédelmi és versenyjogi tanácsadás Pécsen

A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda (GVTI) csapata díjmentesen segít a pécsieknek fogyasztóvédelmi és versenyjogi problémáik megoldásában. A GVTI fogyasztóvédők célja az, hogy segítsék a tudatos döntéshozást, és a panaszok rendezését. Sikeresebb a panaszkezelés, ha a fogyasztók és vállalkozók tisztában vannak problémájuk jogszabályi hátterével. Ezeknek a jogoknak a megismerésében és panaszlevél megírásában segít teljesen díjmentesen – a Gazdasági Versenyhivatal megbízásából, vele együttműködésben dolgozó – a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda.

Szakterületeik: megtévesztő reklámok, szavatosság és jótállás, üdülési jog, termékbemutatók, közüzemi szolgáltatások, internetes vásárlások, jelentős piaci erővel való visszaélés, utazási szerződések, légi utasok jogai, üzletfelek megtévesztése.

Elérhetőségek:

7621 Pécs, Rákóczi út 17. II. em. 213.

Tel: +36 30 748 9147

E-mail: pecs@versenyugyi-tanacsadoiroda.hu

Nyitvatartás:

Hétfő: 12.00–16.00

Kedd: 9.00–13.00

Szerda: 12.00–16.00

Csütörtök: 9.00–13.00

Péntek: Zárva

fogyasztovedok.hu

(x)