Ilyen a szlovén autópályamatrica-rendszer

A szlovén autópályamatrica-rendszert nem árt megismernünk, ha Szlovénia felé vesszük az irányt.

hirdetés
Uránia Mozi

Náluk az autópálya és a gyorsforgalmi utak használata is díjköteles. Sokan választják úti célul ezt a gyönyörű országot, legyen szó akár síelésről, nyaralásról vagy csak egy jó kis kirándulásról. Egyre többen fedezik fel szépségeit, így érdemes beszélni róla, hogy mire számítsunk az autópályáikon, átlépve az országhatárt.

Autópályamatrica-rendszer Szlovéniában

Nézzük meg, hogy a 3,5 tonnánál nem nehezebb járművek esetén mi a helyzet. Ha a jármű első tengely feletti magassága maximum 1,3 méter, akkor 2A kategóriától beszélünk. Ebben a kategóriában heti, havi és éves autópálya-matricát is vásárolhatunk. Hogy hol? A magyarországi autópálya-matrica értékesítéséhez hasonlóan viszonteladóktól is megvásárolhatjuk a matricánkat. Akkor lesznek ezek érvényesek, ha az érvényességi időnek megfelelően ki lettek lyukasztva.

Árak a 2A kategóriában

Egy heti autópálya-matrica ára 15 euró, a havi matricáért pedig 30 eurót kell fizetnünk. Van ugyebár éves matrica is, ennek ára 110 euró. Jelen állás szerint számolhatunk egy 370 forintos euró árfolyammal. Ez azt jelenti, hogy a heti 5.550 Ft-ba, a havi 11.100 Ft-ba, az éves 40.700 Ft-ba kerül.

Ha már 2021 decemberében megvesszük a 2022-es éves matricánkat, akkor 14 hónapig lesz érvényes. Ugyanis ekkor az érvényessége 2021. december 1-én indul, és egészen 2023. január 31-ig érvényes marad.

A 2B kategória

A díjköteles autópályákon és autóutakon nem csak a 2A kategória van, ott van a 2B is. Itt a 3,5 tonna maximális tömeget (utánfutóval/nélküle) nem meghaladó járművek vannak 1,3 méter első tengely feletti magassággal. Ha ilyen járművel szeretnének a díjköteles szakaszokon közlekedni Szlovéniában, akkor természetesen erre is vennünk kell autópálya-matricát.

A 2B kategóriának viszont magasabb árai vannak. Itt is van heti matrica, azonban már 30 euróért. A havi matrica ára 60 euróra rúg, míg az évesé 220 euróba kerül. Ha itt is 370 forintos euró árfolyammal számolunk, akkor megduplázódtak a forint összegek is a 2A kategóriához képest. A heti 11.100 Ft-ba, a havi 22.200 Ft-ba, az éves 81.400 Ft-ba kerül.

Így kell elhelyezni a matricát

Egy matricát egyetlen járművön lehet használni Szlovéniában, ez nagyon fontos! Ahogy az is, hogy a kihelyezés előtt tüzetesen ellenőrizzük le a matricánkat. Meg kell nézzük, hogy valóban jó kategóriára szól-e, valamint az érvényességi idők is rendben vannak-e. Csak ezt követően tegyük fel, semmiképp se maradjanak ki ezek a lépések!

Minden esetben még a felhajtást megelőzően fel kell ragasztanunk a szélvédőre. Az erről szóló pontos utasítást még a matricánk is tartalmazza. Folyamatosan ellenőrzik, hogy jogosan hajtottunk-e fel a fizetős utakra, ezért nem érdemes ezen spórolni! Aki megszegi a szabályokat, az bírságra számíthat. Ennek mértéke 300-800 euró között van. Tartsuk be a szabályokat!

(x)