Népszerűek Pécsett a családi házak

Természetesen teljesen egyedi és családonként változó, hogy kinek mik a prioritásai egy családi ház kiválasztásakor. Vannak, akik a panorámát vagy a Mecsek fáinak közelségét részesítik előnyben, mások a megközelíthetőséget és az infrastruktúrát, vagy éppen a hozzá tartozó telek méretét. 

A pécsi ingatlankeresletnek körülbelül egy harmadát teszik ki a családi házak, az eladó lakások iránt azért jóval nagyobb az érdeklődés Rádi Gabriella ingatlanértékesítő szerint. Hozzátette, a lakásárak emelkedése miatt nőtt az igény a családi házakra. Szerinte az ingatlanok ára leginkább az elhelyezkedésüktől – hogy melyik városrészben találhatók -, illetve az állapotuktól függ. Hozzátette, Pécsen még nem annyira jellemző a tudatos szemlélet a napelemeket és a megújuló energiát illetően, a szobák elosztása és az épület állapota az, ami döntő tényező lehet az ingatlanválasztásnál

– Leginkább szép állapotú, újszerű, egyszintes családi házakat keresnek Pécsett. Szívesebben választanak egy szép, felújított vagy újszerű házat, mint hogy belevágjanak egy felújításba vagy építkezésbe, mivel félnek a szakemberhiánytól. Ha viszont kedvezőbb az ár, akkor belemennek a vásárlók akár a felújításba is. A 90-es években jellemzőbb volt a kétszintes házak építése, akár nagyobb méretben; de a 2000-es években berobbant az amerikai stílus és inkább egyszinteseket húztak fel. Ez utóbbiakból jóval kevesebb eladó van a piacon, így kénytelenek kompromisszumot kötni a családok. Úgy vettük észre, hogy az ármozgás kisebb volt a családi házak terén, mint a lakások esetében. A kereslet inkább a családtámogatási rendszernek köszönhetően nőtt – mondta a szakember.

A keleti városrészben 10 millió forintért már lehet kisebb méretű családi házat venni; a legdrágábbak pedig a Mecsekoldalon találhatú újszerű ingatlanok. Ez utóbbiakért akár 100 millió forintot is elkérhetnek az eladók, tudtuk meg. Átlagosan 30-60 millió forint közötti árkategóriájú házakat keresnek leginkább a családok, a legnépszerűbb városrészek pedig a régi kertvárosi rész, illetve a Mecsekoldal. A családi ház kiválasztásánál eltérő, ki milyen tulajdonságot részesít előnyben, de az intim, saját kert, illetve a biztonság is befolyásoló tényező.

hirdetés