Virágpor lenne az új csodaszer?

Virágpornak nevezzük a virág azon pollenjeit, amelyekkel szaporodnak. A virágok beporzása történhet rovarok vagy a szél által, de speciális esetekben önmagukat vagy egymást is spontán meg tudják termékenyíteni. 

Nem is gondolnánk

Maga a porzó a hím ivarszerve, amely jellemzően egy porzószálból és portokból áll. Négy hosszú zsák belsejében található a virágpor, amely a portok elérésénél több millió vagy milliárd részben válik ki, amelyek rovar vagy szél segítségével egy másik virágon landolnak. A virágpor elfogyasztása által a szervezet csaknem 100%-os védettséget kap a kórokozókkal szemben, továbbá a pollen minden szükséges nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, amire szüksége lehet az egészséges immunrendszer fenntartásához.

Rendszeres fogyasztása támogatja a szellemi frissességet és csökkenti a fáradtságérzetet, illetve javítja az emésztést. Hároméves kortól ajánlott a fogyasztása bárki számára az év minden napján. 

Virágpor az egészségért

A Bodó Méhészet kínálatában kapható virágpor többféle kiszerelésben kapható, így mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Pozitív hatásai közé sorolható, hogy fogyasztása lassítja az öregedés első jeleit és oldja a szervezetben kialakult stresszt. Energetizál, erősíti a csontokat és serkenti az agyműködést, valamint csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát. Segíti az emésztést, a máj regenerálódását, illetve jó hatással van a hormonháztartásra. Kiváló segítség a prosztataproblémák kezelésében. Tehát összességében a virágpornak számtalan előnye van és jó hatással van az egészségünkre.

Nyers virágporról akkor beszélünk, amikor a méhcsaládtól elvesszük, tárolását tekintve hűtőben vagy fagyasztóban érdemes tartani és 7-10 napon belül fogyasztandó. A szárított virágpor tárolása egyszerűbb, száraz, hűvös helyen tartandó, és kerüljük a szabad levegőn való tárolást, illetve ne legyen kitéve természetes napsugárzásnak. 

Szorgos munka eredménye

A virágpor gyűjtését a méhek végzik, tavasztól késő őszig. Virágról virágra szállnak, hogy a lábukon található kis porgyűjtő zsákokat megtöltsék. Egy méh nagyságrendileg 5 mg pollent tud magával vinni, tehát érzékelhető, hogy 1 kg virágpor összehordásához mennyi rovar munkája szükségeltetik.

Összességében, tehát elmondhatjuk, hogy nem véletlen tartja a mondás: “szorgos, mint a méhecske”, hiszen ezek a kis apróságok rengeteg munkát képesek elvégezni annak érdekében, hogy télire is meglegyen a betevőjük és táplálni tudják a növendékeket.

A szüreteléskor a virágpor csak egy része kerül ki a kaptárból, így a rovarok számára is biztosított marad a kellő mennyiség. A méhészek fáradtságos munkával tartják fenn ezeket a közösségeket, és a méhek nélkülözhetetlen tagjai az ökoszisztémának. A beporzás elmaradásával olyan természeti válsághelyzet alakulna ki, amely a ma élő fajok szinte minden tagját érintené.

(x)