Ezért kell sokat várni a sürgősségin

Sok beteg és hozzátartozó panaszkodik a sürgősségi osztályon tapasztalt állapotok miatt. Vannak, akik szerint több órán át kell várakozniuk arra, hogy megvizsgálják őket, emellett jó néhányan azt sérelmezik, hogy nem lehetnek beteg családtagjaik mellett a várakozás ideje alatt. Megkérdeztük, hogy miért történik mindez, s hogyan lehetne javítani a helyzeten.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Sürgősségi Betegellátó Osztálya (SBO) másfél éve költözött az Ifjúság útjára, a 400 ágyasról Janus Klinikai Tömbre átkeresztelt intézménybe. Az új helyen a korábbiaknál sokkal modernebb körülmények között fogadják a betegeket, ám a páciensek részéről – főleg az előforduló több órás várakozási idő miatt – sok kritika éri az osztályt.

Dr. Verzár Zsófia egyetemi docens, a sürgősségi vezetője szerint az osztály rendeltetése a kritikus súlyosságú, rövid időn belül maradandó károsodáshoz, avagy életveszélyhez vezető esetek kezelése lehető a leggyorsabb és legmodernebb módszerekkel.

Sürgősségi-orvos-kórház
Először a legsúlyosabb eseteket vizsgálják

– A hozzánk érkező betegeknél először az ellátás sürgősségét kell megállapítanunk, és a leggyorsabban kezelésre szorulók elsőbbséget élveznek. Ennek megfelelően a kevésbé súlyos esetek hátrább kerülhetnek, ami akár több órás várakozást is jelenthet, amiért a betegek megértését kérjük. Azon dolgozunk a nap 24 órájában, hogy mindenkit a szaktudásunkhoz mérten a lehető legjobb módon lássunk el.

A doktornő szerint a várakozás idő csökkentése elengedhetetlen lenne, ezt elérni azonban több szempontból sem egyszerű.  Nem ritkán négy-öt vizsgálatot is el kell végezni, hogy közelebb kerülhessenek a diagnózishoz és a terápiához.

Sürgősségi-orvos-kórház2 - g
Évente közel 100 ezer esetben segítenek

Megfelelő protokoll alapján járnak el: labor- és képalkotó vizsgálatokat végeznek, terápiát kap a beteg, ha szükséges, akkor konzíliumot hívnak össze. Mindezek mellett akár kontrollvizsgálatokra is szükség lehet, valamint az adminisztrációhoz is időre van szükség. A különböző vizsgálatokat is csak adott sorrendben lehet elvégezni, hogy azok kellő információt szolgáltassanak. A beteg sorsáról érdemi döntést csak ezek után lehet hozni – mondta a szakember.

Ezért is kell várni
Az osztályra nincs beutaló, nem lehet időpontot foglalni, és fent leírtak alapján a betegek sem érkezési sorrendben kapnak ellátást. A nemzetközileg elfogadott ún. triage-rendszert használják, aminek lényege, hogy a betegeket először a tüneteik súlyosságának függvényében osztályozzák: az életveszélyes állapotúak kezelését azonnal, a súlyosakét pedig negyedórán belül megkezdik, a kevésbé súlyos állapotú és stabil pácienseknek viszont várakozniuk kell. Ezért különösen fontos, hogy a betegek csak indokolt esetben menjenek fel a klinikára.

Verzár Zsófia elmondta, évente közel 100 ezer beteget kezelnek az osztályon, hatalmas a betegforgalom és az épület adottságai nem teszik lehetővé azt, hogy a betegekkel együtt várjanak a kísérők. Ez okozza egyébként a legtöbb félreértést.

– A betegek személyiségi jogai miatt nincs mód arra, hogy  a hozzátartozók is a betegvizsgálati térben várjanak. Addig, amíg tartanak a vizsgálatok, a hozzátartozók számára egy külön váró áll rendelkezésre, tájékoztatásukról az ellátást végző orvos gondoskodik. Ha a hozzátartozó nem tud ott maradni, arra is van lehetőség, hogy a recepción megadja az elérhetőségét, és amint érdemi információval tudunk szolgálni,  tájékoztatást adunk a beteg állapotáról, további sorsáról.

  • Dexter

    “S Zsófia asszony a patakban

    Régi rongyát mossa, mossa “