Jegybanki támogatások: nekimentek egy pécsi oktatónak is

Több pécsi oktató is haszonélvezője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai által támogatott kutatási projekteknek. A baloldali média leginkább Tarrósy István egyetemi docens utazásait szemezgette ki a támogatásban részesült szervezetek és magánszemély közül. Tarrósy azonban nem kíván foglalkozni az üggyel.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, az MNB Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) doktori programot indított a PTE Földrajzi Intézetében, a szervezet azonban emellett számos kutató számára nyújt kisebb-nagyobb támogatást projektjeik és kutatásaik számára.

Bár az Alkotmánybíróság (Ab) döntése szerint a jegybank alapítványai által támogatásban részesített szervezetek kiléte felfedhető, a magánszemélyekről nem adnak tájékoztatást. Ennek ellenére több médium Tarrósy Istvánt, a PTE egyetemi docensét is nevesítette, mint azt a kutatót, aki több alkalommal is – külföldi tanulmányútjai, valamint könyvpublikációk formájában – jelentős támogatásban részesült.

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének docense, neves Afrika-szakértő Facebook-bejegyzésben fejtette ki véleményét.

tarrósy istván1
Tarrósy István mindig azt tette, amit kell

Ebből kiderül, hogy elképesztőnek tartja, “ami személyem és az általam vezetett doktoranduszok, vagy volt doktoranduszok, kollégák, szervezetek ellen irányult…” Mint írta, egyetemi tanulmányai kezdete óta ír hazai és nemzetközi pályázatokat, hiszen kutatásait csak ilyen módon lehet megfelelően végezni, amihez hozzátartozik a terepmunka is.

– A PAGEO-tól elnyert pályázatokat is mindezek szellemében hasznosítom. Az elmúlt bő húsz év során elnyert valamennyi hazai és nemzetközi pályázatommal tételesen elszámoltam, beszámolóimat a kiírók minden alkalommal elfogadták, minden mindig rendben volt. A jövőben sem lehet ez másként – fogalmazott, hozzátéve, hogy határozottan visszautasítja azt, hogy bárki őt vagy kollégáit rossz színben tüntesse fel, mintha ő nem megfelelő módon járna el, vagy mintha ő és kollégái furcsa módon jutnának efféle pályázati támogatásokhoz.

– A rosszindulatú implikációkat, feltételezéseket az ő nevükben is visszautasítom! Ráadásul ez a kvázi lejárató-kampány kifejezetten rossz színezetet ad a magyar társadalom számára a valós, értelmes, korrekt kutatásokat folytató oktató-kutató szakemberekről – fejtegette.

Tarrósy lapunknak mindehhez hozzátette, hogy nem kíván semmilyen válaszlépést vagy jogi eljárást indítani az esettel összefüggésben.

– Úgy jártam el és úgy is fogok eljárni minden egyes pályázatnál, ahogy kell. Nem vagyok hajlandó többet foglalkozni ezzel a kérdéssel – fogalmazott.