Vogyicska Balázs, az alsó sor közepén
Hirdetés

Illusztris tornán szerepelhetett a PMFC tehetsége Szlovákiában. Vogyicska Balázs, a piros-feketék támadója ezüstérmet szerzett az U15-ös magyar válogatott tagjaként a Négy Nemzet Tornáján. A játékos alapembernek számít a nemzeti együttesben, remélhetőleg hamarosan több klubtársa is csatlakozhat hozzá.

Április 15. és 20. között Szlovákiában vett részt egy négycsapatos nemzetközi tornán az U15-ös magyar labdarúgó-válogatott, amely Finnország, Lengyelország és a hazaiak korosztályos csapata ellen lépett pályára.

Belvon Attila szövetségi edző keretébe ezúttal is meghívót kapott a PMFC támadó középpályása, Vogyicska Balázs. Ez a korosztály tavaly négy felkészülési meccset játszott, de a játékosok kiválasztása ezzel nem ért véget, derült ki az MLSZ honlapjáról, hiszen idén újabb fiatal labdarúgók kaptak esélyt a bizonyításra.

Vogyicska Balázsék először április 17-én Finnország ellen léptek pályára, és meggyőző játékkal 5-2-re nyertek. A pécsi neveléssel a kezdőben az első félidőben hatalmas fölényben futballozott a magyar csapat, és gyors ellentámadásokkal több ziccert is kialakítottak. Ezek nagy része még kimaradt, de a második félidőben már többször is betaláltak, és végül 5-2-re nyertek.

Második nap következtek a házigazdák. A mérkőzés első félideje, ismét a baranyai fiatallal a kezdőben, kiegyenlített játékot hozott, de a nagyobb helyzetek a mieink előtt adódtak, ezeket azonban elhibáztuk. De a fordulás után Molnár Roland duplájával, valamint Kovács Mátyás akciógóljaival 3-0-ra megnyerték a találkozót.

A harmadik játéknapon, a lengyelek ellen már nem sikerült hasonlóan eredményesen focizni. Ellenfeleink a 22. percben vezetést szereztek, de Molnár Roland találatával egyenlítettünk. Ám még szünet előtt visszavette az előnyt a rivális, a fordulás után pedig magabiztossá tették a sikert. A magyar válogatott a második 40 percben kihagyott egy büntetőt, és egy-két nagy hibával lehetőséget adott ellenfelének, hogy nagy különbségűvé tegye győzelmét (5-1). Vogyicska ezen a meccsen csereként állt be.
– A torna első két meccsén jó játékkal győztük le ellenfeleinket, a sorozatterhelésre azonban nem reagáltunk jól, ezúttal nem tudtuk megismételni a korábbi teljesítményünket, ellenfelünk fizikai fölényét, párharcokat kereső játékát csak időnként tudtuk semlegesíteni. A tornán minden kerettagnak megadtuk a lehetőséget a bizonyításra, hogy teljes képet kapjunk képességeikről, személyiségjegyeikről. Láthattuk, hogy mi az, ami jól működik a játékunkban, kik azok a fiatalok, akik megállják a helyüket a nemzetközi mezőnyben, de az is látszott, hogy egyéniben és csapatszinten is sok munkára lesz szükség a jövőben – értékelt a mérkőzés után Belvon Attila, szövetségi edző az mlsz.hu-nak.

A tornára az U15-ös válogatottal tartott Szabados József, a PMFC vezetésével működő régió szakmai igazgatója, korábbi PMFC-játékos, aki gyakran besegít a nemzeti csapatoknak edzőként.
– Tavaly 90 gyereket mértünk fel Telkiben, ez a gárda belőlük lett kiválasztva. A fiatalok számára nagyon fontosak a nemzetközi mérkőzések, ezért jövő hónapban megyünk Romániába, majd a szerbekkel is meccselünk. Ezt a csapatot a jövőnek építjük, a cél, hogy később ütőképes U17-es válogatott legyen belőlük. Ebben a korban sajátos a gyerekek fejlődése, van, aki kicsit megáll a növésben, van, aki megindul. Nem árt folyamatosan figyelni a bővebb keretet – tudtuk meg a szakembertől.

A torna jó erőfelmérő volt. Iramában a hazai bajnokságnál erősebb. Összességében a finnek fölé sikerült kerekedni fizikálisan, játékban, és egyénileg egyaránt. A szlovákok sokkal agresszívebb nyomást tudnak helyezni az ellenfélre, mint a magyar együttes, de a mieink fizikálisan és játékban abszolút pariban voltak velük, és nyertek is 3-0-ra, pedig inkább kiegyenlített meccs volt. A lengyelek kiválasztásának a fizikalitás volt az alapja, persze megvolt a technikai alapkészségük is.

Ami a magyar csapatot illeti, remélhetőleg több PMFC-nevelés is szerepet kap majd a közeljövőben:
– Ebben a korosztályban senkire sem lehet mondani, hogy biztosan lesz belőle valaki, de Vogyicska Balázs benne van az alap tíz játékosban. Kovács Zalánt hívták még rendszeresen meg ide, azt gondolom, öt-hat nagyjából azonos képességű kapus alkotja a keretet. Igyekeznek forgatni őket, hogy mindenki lehetőséget kapjon. Rajuk kívül Than Olivérnek és Szíjas Dánielnek van még lehetősége odakerülni, illetve úgy gondolom, meg fogjuk nézni Megyeri Károly fiát, Megyeri Ákost is – nyilatkozta Szabados József.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét