35 ezer órán keresztül dolgoztak a pécsi állatkert megépítésekor

Hatvanadik születésnapját ünnepli augusztus 20-án és 21-én a pécsi állatkert. Az 1960-ban megnyílt intézmény igazi társadalmi munkával készült el, és rengeteg állatnak adott otthont már a kezdetektől fogva. Az ezredfordulóra nehéz helyzetbe került állatkert 2016-ban újjászületett, és ma Pécs egyik ékessége. A kerek évforduló kapcsán elmerültünk a zoo múltjában.

A Dunántúli Napló 1959. április 18-án ír arról, hogy megtörténtek az első kapavágások a leendő Mecseki Állat- és Növénypark területén. Egy bő hétre rá pedig már arról mesélnek, hányféle állat érkezik majd az állatkertbe, és kik azok, akik segédkeznek a létrehozásában. Nem kevesen voltak: a fiatal lelkes ifjúságtól a neves biológusokon át egészen a vállalatokig. Igazi, többször hangoztatott társadalmi összefogás volt ez, amit természetesen az akkori vezetés is büszkén a zászlajára tűzhetett.

1960 februárjában már tudni vélik, tavasszal nyit a létesítmény. Ekkor adnak hírt arról is, a Fővárosi Állatkert igazgatója is eljött megnézni a munkálatokat, szakmai tanácsok mellett ígéretet tett arra is, adományoznak állatokat és növényeket egyaránt az új pécsi intézménynek.

Májusban már áll a kapu, világít az Állatkert neonfelirat, beköltöztek az első lakók – őzek, szarvasok.

Végül augusztus 19-én úgy adták át a létesítményt, hogy még számos tervezett fejlesztés nem készült el. Jól mutatja a feszített tempót az, hogy teljesen esetlegesen alakították ki, tervrajz nélkül – pusztán a helyszínt jelölték csak meg.

Július 24-én ezt írta az újság:

A pécsi állatkert lassan benépesül. Zsuzsa és Misa, a két szarvas a legrégebbi lakói az állatkertnek. A többi állat csak nemrég került ide. A két játékos nyuszt, az ölyvvel egy ketrecbe zárt kis róka, a vadmacskacsemeték, a kis vaddisznó és a baglyok újabb lakók. A gyerekeznek bizonyára örvendeznek majd a teknősbékának és a hét kis őznek is, ha augusztus 19-én megnyitja kapuit az állatkert. A medve- és a farkasbarlang befejezés előtt áll és a megnyitóra a kisragadozók ketrecei is benépesülnek.
A 900 ezer forintos költséggel és a több mint egymillió forint értékű társadalmi munkával létesült Mecseki Állat- és Növénypark jövőre tovább fejlődik. Már most építik az állatóvodát. Jövőre elkezdik a három és fél millió forintba kerülő korszerű akvárium és terrárium építését is. Tó is lesz majd a vízimadaraknak és egy jókora madárház az egyéb szárnyasoknak.

Az augusztus 19-i megnyitón elsősorban az állatkert létrehozásában részt vevőket éltették, beszéltek arról, milyen fejlesztések érkeznek még, és elmondták, az állatkert több mint 35 ezer munkaóra alatt készült el.

Érdekesség, hogy a mohácsi állatkert teljesen beleolvadt a pécsibe. Nyilván nem lehetett egy gigászi park, de az összes medvéjét, muflonját, vadkant, szarvast, őzt, stb. felajánlotta az új pécsi számára. Kérdéses, hogy ez mennyire volt önkéntes gesztus a mohácsiaktól – ugyanis egy augusztus 14-i közleményben például minden vadásztársaságot felszólítanak, hogy ha tulajdonukban van bármilyen vad, azokat „szíveskedjenek az állatkertnek felajánlani”.

Az akvárium-terrárium csak másfél évtizeddel később, 1974-ben készült el az állatkerten belül. Egy biológiai oktatótermet is létesítettek. 1985-ben telepítették át egy teljesen külön épületbe, a Munkácsy Mihály utcába. Számos hüllő és hal, kétéltű kapott itt helyet.

Nem csak csupa móka és szórakozás

1960. szeptember 14-én arról írnak, eddig 31.663 látogatója volt az állatkertnek. Viszont ekkor már kisebb-nagyobb problémákról számoltak be: két farkaskölyök pusztult el, mert a látogatók mindennel etették őket, a kisgyerekek kővel, botokkal dobálták őket, hogy előcsalogassák a rejtekükből – a kihelyezett tiltó táblák ellenére. Ez azt is eredményezte, hogy a megvadult állatok gondozójukra támadtak nem egy esetben.

1965-ben tragikus eset árnyékolta be az állatkert mindennapjait: hatvannégy éves gondozóját egy súlyos csapással terítette egy örvös medve, nyakcsigolyáját eltörve. Ezt követően torkába is belekapott, a férfi azonnal meghalt. Ő volt az óvatlan, a ketrec takarítása folyamán egy kaput nyitva hagyott. Az esetről részletesebben ITT ÍRTUNK.

De a terráriumban is akadtak problémák: 1980 januárjában csütörtököt mondott a Munkácsy utcai épület fűtési rendszere és több hüllő halálra fagyott, párat alig tudtak megmenteni. Erről a történetről is írtunk bővebben, ITT LEHET olvasni a halálra hűlt pitonról, krokodilról és egyéb értékes hüllőkről.

Ma már Pécs turisztikai ékköve

A népszerű állatkert az ezredforduló táján kezdett problémákkal küzdeni, közművesítési gondok akadtak, egyre több uniós követelménynek nem felelt meg. Sokfelé szerették volna áttelepíteni, végül maradt a helyén és 2016-ban született teljesen újjá, kapott teljesen új köntöst. Azóta folyamatosan gyarapodik állatokkal és Pécs egyik legnépszerűbb célpont a turisták szemében.

Forrás: Dunántúli Napló Archívum

Hirdetés