Hivatalosan is megnyitották az V. Pécsi Tanuló Város Fesztivált, a város megannyi helyszínét érintő szeptember 25-ig tartó programsor mottója: kapcsolatok a tanulásban és tanulással.

Idén már ötödik éve annak, hogy Pécsett számos szervezet és intézmény fogott össze azért, hogy a hagyományos Pécsi Napok részeként egy olyan rendhagyó fesztivált szervezzen, amelyben a tanulásé a főszerep és amelynek keretében a tanulás az örömteli felfedezés, a megismerés és a kíváncsiság kifejezésévé válhat. A 2017 óta – Pécs ekkor vehette át az UNESCO Globális Tanuló Város Díját – minden évben megrendezett Tanuló Város Fesztivál idén szeptember 23-án egy „nulladik nappal” indult és szeptember 25-ig tart.

Minden korosztályt várnak a programok

Fontos tudni, hogy a Nevelők Háza Egyesület által rendezett fesztivál idén a korábbiaknál nagyobb, a programkínálat és a helyszínek sora is bővült:

12 HELYSZÍNEN 48 SZERVEZET 102 PROGRAMJA VÁRJA AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS MÓDJAI ÉS LEHETŐSÉGEI IRÁNT ÉRDEKLŐDŐKET.

Kint vannak a katasztrófavédők is

A fesztivál hivatalos megnyitójára szeptember 24-én reggel került sor a Széchenyi téren, ahol több kitelepülő sátra már várja a pécsieket. Elsőként Nyőgéri Lajos alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket.

Mint mondta, az idei Tanuló Város Fesztivál mottója az, hogy “kapcsolatok a tanulásban és tanulással”, a szakmai programok között ezért olyan témák szerepelnek, mint a közösségek, a kultúra és értékek kapcsolata, az önkéntesség, vagy a befogadás.

– Azt gondolom, hogy könnyen találunk ezek között olyan fogalmat, amiről ma még sokaknak nagyon sokat kell tanulnia – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a programokat böngészve feltűnik: a szervezők ügyeltek arra, hogy minden egyes korcsoportot megszólítsanak, óvodásoktól az idősekig.

Nyőgéri Lajos: “A fesztivál legszebb üzenete az az összefogás”

A legendás üzletembert, Henry Fordot idézve – „Csak az lehet öreg, aki abbahagyja a tanulást” – elmondta, hogy az élethosszig tartó tanulás gondolata nem újkeletű, mégis

még nagyon sok tennivaló van ezen a téren.

– Itt, Pécsett ennek a törekvésnek az egyik legfontosabb zászlóvivője a Tanuló Város Fesztivál. Személy szerint mégis azt gondolom, hogy minden erénye, sokszínűsége, a programok gazdagsága mellett a fesztivál legszebb üzenete az az összefogás, amely az eseményt létrehozta. A Pécsi Tudományegyetem, civil szervezetek, oktatási intézmények, művészek, pedagógusok, vállalkozások, önkormányzati cégek közös munkájának a gyümölcse az idei fesztivál. Nagyon bízom abban, hogy ez a fajta közösségi gondolkodás is tanulható, és a jövőben mind több pécsi rendezvényről mondhatjuk majd el, hogy a mostanihoz hasonló széles összefogás eredménye – fogalmazott Nyőgéri Lajos.

Kitelepülők sora várja a pécsieket

Ezt követően Németh Balázs, a Pécsi Tudományegyetem docense, az UNESCO Global Learning programjának rektori megbízottja mondott beszédet, amelyben kiemelte, hogy a pécsi egyetem szempontjából rendkívül fontos, hogy minél többen tanuljanak jól, jobban, élményekben gazdag módokon tanuljanak a városban.

Hozzátette: fontos, hogy a tanulás ne csak egyéni, hanem közösségi haszonnal is bírjon.

Németh Balázs docens köszöntötte az érdeklődőket

– Azért álltunk a fesztivál mellé, mert a Pécsi Tudományegyetemen rengeteg olyan oktatási, kutatási és innovációs program zajlik, amelyek azt szolgálják, hogy a tanulás révén egyéni és közösségi céljainkat hatékonyan tudjuk megvalósítani – mondta, majd hangsúlyozta, hogy a tanulás nem mindenkinek örömteli élmény, azért pedig, hogy az legyen, sokat kell még tennie a tanulóknak, az oktatóknak-pedagógusoknak és a közösségeknek is. A fesztivál ebben, ennek az eszmeiségnek a népszerűsítésében nagy szerepet játszik – tette hozzá.

Ahogy azt korábban megírtuk, a szakmai rendezvények, előadások és egyéb programok főként a belvárosban, a Széchenyi téren, a fesztivált koordináló Civil Közösségek Házában zajlanak majd.

Az idei eseménysor öt témakör köré épül:

  • Pécs és Baranya értékei – Közösségek, kultúra és értékek kapcsolata
  • A fenntarthatóság tanulása – Környezet, település és közösség kapcsolata
  • Tanuló szervezet és szervezeti tanulás – Munka, teljesítmény és képességek kapcsolata
  • Intergenerációs és interkulturális együttműködések tanulása a sérülékeny társadalmi csoportok irányában – Önkéntesség, befogadás és segítség kapcsolata
  • A tanulás tanulása egyén és közösség összefüggésében, a koronavírus-pandémia idején – Tanár, tanuló és közösség kapcsolata

A FESZTIVÁL ÖSSZES PROGRAMJA ITT TALÁLHATÓ.

Galériánk a megnyitóról:

Hirdetés