Cukorbetegként is másoknak segít a pécsi ultrafutó

Különleges módját választotta a jótékonykodásnak a pécsi Benkő Pamela. A 45 éves cukorbeteg ultrafutó látássérülteket, menhelyi kutyákat visz a Mecsekbe, hogy azok is közel kerülhessenek a természethez, akiknek segítség nélkül nem lenne lehetőségük erre. Benkő Pamela hat hét alatt már majdnem félszáz embert mozgatott meg, és együtt több száz kilométert teljesítettek már a hegyen.

hirdetés
Uránia Mozi

Benkő Pamela havi szinten 400 kilométert fut a Mecseken. Hat hete hozta létre a Kelta Kör Sportegyesületet, aminek célja nem más, mint hogy másokat is megmozgasson.

– Olvastam egy cikket, hogy a pécsiek első ősei kelták voltak, és a Mecseken egykoron ötezer kelta élt. Ez mozgatta meg a fantáziámat, és gondoltam, másoknak is meg kell ismernie ezt a gyönyörű hegyet, valamint feleleveníteni a kelták erejét – meséli a kezdeteket Benkő Pamela.

A gyógymasszőrként dolgozó 45 éves Pamela szabadidejében segít azokon, akik támogatás nélkül nem jutnának el túrázni vagy futni

Gyerekeket, időseket, nemrég pedig egy gyengén látót vittem túrázni, aki nagyon élvezte a mozgást. De volt már olyan is, hogy menhelyről hoztunk ki kutyákat a szabadba sétálni és egy-egy túra végén gazdára is leltek – mondja Pamela.

Két autoimmun betegség mellett még cukorbeteg is lett

Mindig van nálam tű, amivel hosszabb futások közben szúrni szoktam magam – mutatja Pamela a táska tartalmát

Pameláról nyáron derült ki, hogy cukorbeteg. Egyik futása után kórházban kötött ki, ahol az orvosok azt mondták, ha nem mozogna ennyit, lehet, hogy még ezt sem bírná a szervezete. Így a pécsi ultrafutó folytatta a mozgást, annyi plusszal, hogyha fut, akkor a dzsekije és frissítő mellett van egy kis táskája is.

A Kelta Kör Sportegyesület hat hete indult, de már 43-an teljesítették az instant túrákat, melyeknek lényege, hogy teljesítője bármikor indulhat, és mobiltelefon segítségével tudja, merre haladjon.

A körön családosok és gyerekek is indulhatnak. Sőt, a jövőben egyetemisták kreditekért is túrázhatnak. Több táv közül lehet választani, a 10 kilométertől egészen a 100 kilométeres távolságig.