Fontos, a pécsiek egészségét érintő kérdésben határozott múlt csütörtöki ülésén Pécs közgyűlése: az önkormányzat forrást biztosít a Veress Endre utcai rendelőintézet felújításának első üteméhez, így hamarosan elindulhat a munka. A programnak ezzel nincs vége, a közeljövőben kezdődhet a külső felújítás is.

hirdetés
Uránia Mozi

Összesen csaknem 400 millió forintos pályázati forrást nyert el Pécs az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Veress Endre utcai rendelőintézet felújítására, ennek egy része a szakrendelők felújítására fordítható. A kivitelezésre beérkezett ajánlatok közül a legkedvezőbb is meghaladja a pályázaton elnyert összeget. A városvezetés azonban úgy döntött, nem lehet „elengedni” ezt az egészségügyi felújítási programot, a közgyűlés múlt csütörtökön meg is szavazta azt a javaslatot, hogy bruttó csaknem 64 millió forinttal kiegészíti az önkormányzat a keretet. Így a jövő év első felében indulhat a szakrendelők felújítása a Veress Endre utcában.

Őri László elmondta, komoly fejlesztés kezdődik a Veress Endre utcai rendelőintézetben

Őri László, Pécs alpolgármestere arra is felhívta a figyelmet, az építkezés, felújítás csak az egyik része a programnak. A Veress Endre utcai rendelőintézetben ugyanis mintegy 90 millió forintból megnyílik Pécs első és egyetlen Egészségfejlesztési Irodája, ahol a program révén 5 éven át számos megelőző jellegű előadást tartanak a betegségek fő kiváltó okairól, az elhízás, a szív- és érrendszeri, valamint a mentális problémák témakörében a szakemberek. Az iroda nemcsak a pécsieket, hanem a Pécsi járás 40 településén élőket is szolgálja, így összesen 180 ezer embernek nyújt majd hasznos információkat.

– Egy rendkívül nagy jelentőségű eszköz- és műszerbeszerzés is megvalósul, a Veress Endre utcai rendelőintézet korszerű diagnosztikai berendezéseket szerezhet be – hangsúlyozta lapunknak Őri László alpolgármester. Többek között kardiológiai ultrahangot, a neurológiai vizsgálatokban használható ENG-berendezést, szemészeti OCT-gépet, nőgyógyászati ultrahangot is vásárolnak, összesen 160 millió forintot fordíthatnak műszerbeszerzésre.

Mint Őri László kiemelte, ez csak az első üteme az uránvárosi rendelőintézet felújításának, a program során úgymond „belülről haladnak kifelé”: hiszen a második ütemben közel 400 millió forint jut az épületegyüttes energetikai korszerűsítésére, külső szigetelésére és a nyílászárók cseréjére. Így a két ütemben összesen mintegy 800 millió forint jut a Veress Endre utcai egészségügyi központ fejlesztésére.

Hoppál Péter szerint a városrész tudatos fejlesztése folyik

A rendelőintézet modernizálása egy fontos láncszeme az egész városrész fejlesztésének. Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője a közelmúltban emlékeztetett rá: egy tudatos fejlesztéssorozat részeként egyre nagyobb figyelmet fordítanak az Uránvárosban élőkre is. Éppen ezért újítják meg a piacot, a járdákat, köztereket, korszerűsítik a gyermekorvosi és háziorvosi rendelőket valamint az óvodákat. Mint az országgyűlési képviselő kiemelte, a beruházások közül kiemelkedik az uránvárosi rendelőintézet korszerűsítése, hiszen a környék lakosainak ez az épület nyújtja a legnélkülözhetetlenebb szolgáltatásokat.

Eddig is látványos fejlesztések történtek

Az uránvárosi gyógyító centrum modernizálása az ágazatban sem áll egyedül Pécsett: amint az ismert, a városban az elmúlt időszakban számos egészségügyi fejlesztés zárult le, illetve folyik. Már megújult a Lánc utcai rendelőintézet, idén tavasszal új rendelőintézetet kaptak a kertvárosiak, folyamatosan zajlik a háziorvosi rendelők felújítása. A kórházi ellátásban is látványos változások zajlottak Pécsett, elég csak a közismert nevén 400 ágyas klinikai tömb teljes felújítására vagy éppen az új onkológiai központ felépítésére gondolni.