Hoppá! Növénykarantént rendeltek el Pécsen!

Növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el Pécsen a szőlő aranyszínű sárgasága betegség megjelenése miatt – tájékoztatta szerdán a baranyai megyeszékhely jegyzője az MTI-t.

hirdetés
Uránia Mozi

Lovász István közölte: a Baranya Megyei Kormányhivatal agrárügyi főosztálya zárlatot rendelt el a városnak az 57-es úttól és a Nagy Imre úttól délre, valamint a Nagypostavölgytől nyugati irányba eső településrészeken.

A korlátozás annak visszavonásáig érvényes.

A szőlőültetvények használói, tulajdonosai a fertőzött területeken, illetve a védőzónának kijelölt területeken kötelezően elvégzendő növény-egészségügyi intézkedésekről és az intézkedéssel körülhatárolt területen belül található elhanyagolt szőlőterületek esetén tett hatósági intézkedésekről bővebb tájékoztatást a kormányhivatal agrárügyi főosztályának növény- és talajvédelmi osztályán kaphatnak – hívta fel a figyelmet a jegyző.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi közlése szerint a betegséget Magyarországon 2013. augusztusban azonosították.

Eddig többek között Badacsonyban, Balatonbogláron, Sopronban jelent meg az aranyszínű sárgaság nevű szőlőbetegség, 2017-ben azonban már a Pécsi Borvidéken is felbukkant, közölte nemrégiben a Nébih.

Mint kiderült, Keszüben találtak fertőzött mintákat. A szakhatóság tájékoztatása szerint az illetékes megyei kormányhivatalok megkezdték a betegség felszámolását célzó intézkedéseket.

Akár a felére is csökkenhet a termés

A szakemberek szerint a betegségre már csak azért is kiemelten kell figyelni, mert a tőkék hozama akár 20-50 százalékkal is csökkenhet, a beteg szőlőtőkék fejlődése visszamarad, a vessző elvékonyodik, a levelek sárgulnak vagy vörösödnek. Maga a fertőzés nem képes továbbterjedni, fertőző szaporítóanyaggal vihető át (ezért is van szükség a karanténra), illetve az amerikai szőlőkabóca terjesztheti, amely ellen viszont lehet vegyszerrel védekezni.

A betegség természetesen nem csak a nagyüzemi, hanem a hobbiszőlészek tőkéit is érinti, hasznos tanácsok számos hegyközségnél, szakmai szervezetnél kaphatóak a védekezésről, például ide kattintva!

Hirdetés