Nem mindennapi gyűjtésbe kezd tizenhárom pécsi sebész. A sportkedvelő hős orvosok májusban körbefutják a Balatont, melyet egy különleges adománygyűjtési akcióval kapcsolnak össze. A dokik az adományból az égési osztály számára vásárolnának egy különleges fürdőkádat. A cél közel félmillió forint összegyűjtése. 

Három évvel ezelőtt találkoztak a PTE Klinikai Központ Sebészeti Klinika sportkedvelő orvosai az Ultrabalaton futóversennyel. Dr. Bíró Zsanett, a klinika akkori sebész rezidense kapott az alkalmon, megkereste aktívan futó kollégáit, hogy csapatban nevezzenek az embert próbáló kihívásra.

– A Running Suture csapat három éve alakult a Sebészeti Klinika dolgozóiból. Immár harmadik alkalommal tervezzük az Ultrabalatonon való részvételt, mely során 24 óra leforgása alatt futjuk körbe a „magyar tengert”. Az elmúlt években kizárólag a sportolás öröme vezérelt minket, idén fogalmazódott meg bennünk, hogy összekössük a kellemest a hasznossal és a futásunk apropóján adománygyűjtést szervezzünk a pécsi betegekért – meséli a doktornő.

2018-ban is indult a csapat

Mint mondja, az PTE KK Sebészeti Klinika égéssebészeti osztályán egy 1990-es évek óta használt, már nem korszerű, mobil fürdőkád van, melynek cseréje, a hozzá tartozó speciális zuhanypanellal együtt közel félmillió forintba kerülne. A csapat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezt az összeget gyűjtse össze, de ha több lenne, akkor abból is eszközöket vásárolnának a klinikának.

– A megálmodott összegen felül is volna helye a pénznek. Kisebb eszközöket vennénk belőle a Sebészeti Klinikának, mint például infúziós pumpát és olyan műszereket, melyek a mindennapos munkához jól jönnek. A cél az, hogy a súlyos égési sérülést szenvedett betegeinket minél jobb ellátásban részesíthessük – árulta el Bíró Zsanett.

A műtősnőkből, gyógytornászból, transzplantációs koordinátorból és sebészekből álló csapat tizenkét tagja és egy biciklis kísérő kolléga a klinikán és másutt az egyetemen szórólapokat helyeznek ki, emellett létrehoztak egy Facebook-csoportot, illetve cégeket is megkeresnek a jó ügy érdekében.

A csapat tagjai balról jobbra: Schnellbach Éva, Skrionya Andrea, dr. Kondor Ariella, dr. Pavlovics Gábor, dr. Biró Zsanett, dr. Baracs József, Viola Mária, dr. Mihócs Alexandra, dr. Papp András, dr. Bakekolo Roger, dr. Kalmár-Nagy Károly

– A Running Suture csapatban egyébként vannak olyanok, akik régóta edzenek, futnak, de olyanok is, akik emiatt kezdtek el rendszeresen mozogni. Jó látni, hogy több legyet ütünk egy csapásra – tette hozzá Bíró Zsanett.

Nem ők az első pécsi orvoscsapat, akik egy jó ügy érdekében húznak futócipőt, hiszen a Pedia-TRICKs gyermekgyógyászai pár éve egy csúcstechnológiás vénaszkennerre gyűjtöttek – az összegyűlt pénzből azonban kettőt is tudtak vásárolni –, de a háztartási balesetek megelőzése érdekében is körbefutották már a „magyar tengert”.

hirdetés
Hirdetés