Megszólalt a PMFC tulajdonosa: új edzőt és ügyvezetőt jelentett be

Hosszú hetek hallgatását törte meg a PMFC NB II.-es labdarúgócsapata, méghozzá nem is akárhogy. Maga a tulajdonos, György Tamás jegyezte ugyanis azt a közleményt, amelyben értékelte eddigi pécsi szerepvállalását, végül pedig bejelentette azt, amit pár napja már a PécsMa is megírt.

Az aktuális ügyeket tekintve, röviden összefoglalva ez a PMFC által ma délután kiadott közlemény lényege:

  • Kránicz Ákos ügyvezető közös megegyezéssel távozik a klubtól, helyét az eddigi operatív igazgató, Győri János veszi át.
  • A tulajdonos megvált az eddigi sportszakmai igazgatótól, Kulcsár Árpádtól, utódjáról egyelőre nem esett szó.
  • Illetve az is beigazolódott, amit szintén megírt már korábban a PécsMa, a vezetőedzői posztot a Pápáról érkező (egyébként pécsi születésű) Weitner Ádám veszi át július 1-től.

Az utóbbi pár hét kommunikációja meglehetősen furcsa volt a PMFC-nél, bár jobb ha azt mondjuk, semmilyen. A pletykák sokasodtak, meghatározó játékosok távoztak úgy, hogy azt a klub azóta sem jelentette még be, majd jött a hír, hogy a csapat vezetősége is alaposan át fog alakulni. Hétfő este írtuk meg, hogy minden bizonnyal Kránicz Ákos és Kulcsár Árpád sem marad a piros-feketék kötelékében – ezt pedig György Tamás mai közleménye meg is erősítette. Hogy ki lesz a Pécs új sportigazgatója, arról egyelőre nem beszélt György. Ahogy korábban már jeleztük, úgy tudjuk a korábbi válogatott futballista, az aktív játékot épp pár hete befejező Elek Ákos lehet a befutó a posztra, igaz információink szerint megegyezés egyelőre nem született a felek között, tartanak még a tárgyalások.

A PMFC tulajdonosa az elmúlt három évet is értékelte, azt a konklúziót levonva, hogy szépen, lassan, de minden területen sikerült előre lépniük – még, ha néha szükséges is egy-egy olyan átalakítás, mint ami épp most zajlott le. Szerinte az első két esztendő kimondottan sikeres volt (ekkor még, mint szponzor volt a csapat mellett hivatalosan), erőn felül is teljesített a csapat, míg a 2021/22-es bajnokság megmutatta, hogy mi a realitás.

György Tamás teljes közleményét alább változtatás nélkül közöljük:

Három évvel ezelőtt kezdtük meg szerepvállalásunkat a pécsi labdarúgásban, az első évünkben szponzorként, majd a második évtől többségi tulajdonosként. Érkezésünkkor a pécsi labdarúgás romokban hevert, minden szempontból. A helyzet felmérése után meghatároztuk a klub jövőképét, rövid, közép és hosszútávú céljait. Ezen célok elérése érdekében a fokozatos építkezés elve mellett biztosítjuk a klub anyagi stabilitását, az infrastruktúra folyamatos fejlesztését, a szükséges szakmai hátteret, és nem utolsó sorban a működtetéshez elengedhetetlen operatív szervezetet. Azt gondoljuk, hogy minden területen szépen haladunk, de vannak pontok, időszakok, ahol következtetéseket kell levonni és döntéseket hozni. Kicsit mélyebben:

Anyagi stabilitást tekintve, ígéretünkhöz híven a múltban és a jövőben is biztosítjuk a célokhoz szükséges és megfelelő forrásokat. Az infrastruktúra kérdéskörében nagy előrelépés volt, hogy használatba vettük az id. Dárdai Pál Edzőközpontot, és továbbra is azon dolgozunk, hogy közép-hosszú távon megépüljön a Pécs városához méltó labdarúgó stadion.

A szakmai oldal talán mindig a legnehezebb. Az gondoljuk, hogy ezen a téren nagy fejlődésre van szüksége a teljes magyar, így a pécsi labdarúgásnak is, de már vannak biztató jelek. Hosszú távon gondolkodunk, de sok esetben a rövidtávú eredmények feledtetik a valódi céljainkat ezt pro és kontra is elmondhatjuk. Ez sok esetben zavart okozhat a rendszerben. Ha csak a felnőtt csapat eredményeit nézzük az első 3 évünkkel elégedettek lehetünk. Az első két év, a feljutás az NB III-ból és az első éves NB II-es idényünk kimagasló volt és véleményünk szerint az elmúlt szezon hozta a realitást, ezt persze szurkolói szemmel nehéz megemészteni. A pécsi szurkolók ki vannak éhezve a minőségi focira, kimagaslóan támogatják a csapatot és feltétlen szükséges a szerepük a következőkben is. Ezért is fontos számunkra, hogy ki tudjuk Őket szolgálni.

Szervezeti oldalon is sokat fejlődtünk, jók a lehetőségeink, hogy megfelelő szakembereket alkalmazzunk, de itt is le kellett vonnunk a következtetéseket és egyfajta megújulás mellett döntöttünk, mind szakmai, mind operatív irányítási oldalon.

Lényegi változás lesz az életünkben, hogy a PMFC NKft. ügyvezetői pozíciójából közös megegyezéssel távozik Kránicz Ákos és a helyét Győri János veszi át a jövőben. Ákosnak köszönjük szépen az elmúlt időszakban a pécsi labdarúgásért tett erőfeszítéseit és sok sikert kívánunk Neki a továbbiakban. A többségi tulajdonosi képviseletet az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is Csúri Csaba látja el. Szakmai oldalt nézve nem folytatjuk a közös munkát Kulcsár Árpád sportigazgatóval, akinek szintén köszönjük az elmúlt évek munkáját és sok sikert kívánunk neki a jövőben.

Vezetőedzői poszton elmondható, hogy Vas László 2022.06.30-án lejáró szerződését nem hosszabbítottuk meg, melyről már korábban adtunk tájékoztatást. 2022.07.01-től a PMFC új vezetőedzője hivatalosan is a pécsi születésű Weitner Ádám lesz, akinek sok sikert kívánunk a munkához.

A felkészüléshez és a következő szezonhoz sok sikert és jó egészséget kívánok Mindannyiónknak!