Nem várt esemény szakította meg a Pécsi Tudományegyetem és az Innovációs és Technológiai Minisztérium közös sajtótájékoztatóját, amelyet az uniós fejlesztések nyílt napja kapcsán tartottak. 

hirdetés

Gégemetszés, infúzió berakása – ilyen jelenetekkel szembesülhettek az újságírók azon a sajtótájékoztatón, amelyet kedden tartottak a PTE Egészségtudományi Karán. De haladjunk sorjában!

Kedden annak apropóján tartottak sajtóeseményt Pécsett, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium országos nyíltnap-sorozatot kezdett, hogy a leendő hallgatók, diákok minél jobban megismerhessék a Széchenyi2020 programban zajló felsőoktatási fejlesztéseket.

Betlehem József, a PTE rektorhelyettese örömét fejezte ki, hogy a hétállomásos eseménysornak elsőként Pécs adhat otthont. A rektorhelyettes hangsúlyozta, a PTE-n jelenleg mintegy 40 milliárd forint értékű uniós támogatás felhasználása zajlik, ezek között külön is megemlítette a 3D-nyomtatási központot, vagy éppen az ellátás szimulálására szolgáló skill-labor-fejlesztést. Berkes György, a PTE Kancellária műszaki szolgáltatási igazgatója arra hívta fel a figyelmet, emellett folyik a mintegy 25 milliárdos Modern Városok Program fejlesztéssora is, amely révén tovább bővül a pécsi universitas – bár mintegy 460 ezer négyzetméterével így is az ország egyik legnagyobb egyeteme.

Az uniós és hazai fejlesztési programokat ismertették

László András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa kiemelte, a nyílt napok során bemutatják a Széchenyi2020 programban folyó beruházásokat, hiszen fontos, hogy a diákok is megismerjék ezeket. Mint fogalmazott, az a kormányzat célja, hogy a hallgatók versenyképes tudást szerezzenek, ehhez pedig az kell, hogy megfelelő infrastruktúra, műszerezettség, kutatásfejlesztési lehetőségek álljanak rendelkezésre. A miniszteri biztos elmondta, a 2014–2020 közötti uniós ciklusban 33 magyar felsőoktatási intézmény mintegy 300 programját támogatják 280 milliárd forintos kerettel. A miniszteri biztos kitért az egyéb, nem felsőoktatási beruházásokra is, mint elmondta, Pécs 115 milliárd forintos támogatásban részesült/részesül ebben az időszakban.

Oláh András, a PTE Egészségtudományi Karának dékánja a kart érintő fejlesztéseket ismertette, külön kiemelve: kialakítanak egy 2500 négyzetméteres szimulációs központot, ahol a hallgatók különleges helyszíneken is tudják gyakorolni a tanultakat. Mód nyílik arra, hogy például háztartási balesetet szenvedő vagy építkezésen betemetett munkást lássanak el a szimulációs termekben, de lesz többek között szülőszoba- és műtőszimuláció, sőt élethű, mozgó platformú mentőautóban is gyakorolhatnak.

Nem baba, csak egy szimulációs öltözetet visel a „sérült”

Oláh András szavait azonban nem várt esemény szakította meg: egy férfi tántorgott be, hogy rosszul van, majd kiáltozás hallatszott: „hívjanak mentőt!” Szerencsére hamar megnyugtatták a résztvevőket, csak élőben mutatják be, milyen szinten áll a gyakorlati oktatás, a „sérült” speciális szimulációs öltözetben volt. Ez egyébként olyan élethű, hogy vágáskor még vérzett is, a toroktáji élethű műanyagon pedig gégemetszést is végezhettek az időközben megjelenő mentőhallgatók.

A folyosón emellett egy szimulációs babán végeztek ellátást a diákok.

A folyosón is akadt ellátásra váró „sérült”

Hirdetés