Május 26-án, vasárnap ismét a szavazóurnákhoz járulhatnak az állampolgárok, most arról döntünk, kik képviseljék Magyarországot az Európai Parlamentben. Mutatjuk a részleteket, mit kell tudni az előttünk álló voksolásról!

Ez lesz a negyedik olyan európai parlamenti választás, amelyben hazánk is részt vesz: az uniós állampolgárok ötévente döntenek az Európai Parlament összetételéről.

A voksolásra május 26-án, vasárnap kerül sor, a szavazóhelyiségek hazánkban reggel 6-kor nyitnak és 19 órakor zárnak. Arról, hogy ki hol szavazhat, elvileg valamennyi választópolgár megkapta már az értesítést, a választói névjegyzék a helyi választási irodában (a polgármesteri hivatalban) tekinthető meg a jogszabályok szerint.

Az Európai Parlament épülete

Fontos tudnivaló, hogy nem személyekre, hanem listákra lehet szavazni. Listát pártok vagy pártszövetségek indíthatnak, azok a szervezetek kerülnek fel a szavazólapra, amelyek április 6-a és április 23-a között legalább 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtöttek össze. A mandátumhoz jutás határa 5 százalék, ahogy az országgyűlési választáson is.

Érvényesen szavazni értelemszerűen egyetlen listára lehet.

Az EU-s szabályok szerint nemcsak az itt élő magyarok, hanem a magyarországi lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok is voksolhatnak a hazai listákra.

Jó tudni, hogy az a választópolgár, aki mozgásában korlátozott, mozgóurnát igényelhet, amit kivisznek hozzá – az igényre személyesen, meghatalmazott útján, levélben vagy online is mód van. A részletekről a www.valasztas.hu oldalon részletesebb tájékoztatás is olvasható.

Érdekesség, hogy hivatalos eredmény május 26-án 23 óra előtt nem várható, ugyanis Olaszországban este 11-ig lehet szavazni, addig egy ország választási szerve sem hozhat nyilvánosságra eredményt.

Hirdetés