Idén is vérbeli fesztiválhangulat költözik a belvárosba, ugyanis július 1. és 4. között a Pécs Nyitva 2.0 kampányon belül rendezik meg a tavaly nagy sikerrel elindított Múzeum Utca Plusz fesztivált. A nagy bulira és eszem-iszomra hangolódás jegyében a következő napokban több cikkben is foglalkozunk Pécs „legfiatalabb” nyári kulturális- és gasztronómiai programcunamijával, egy kicsit betekintve a kulisszák mögé. Most bővebben a tavalyi fesztivál talán legemlékezetesebb húzóeseményéről, a Pécsi Szelet kétnapos baranyai gourmet-piknikjéről lesz szó.

hirdetés
Uránia Mozi

A július első hétvégéje a pécsi és a baranyai gasztronómiáé: jön a tavaly kétnaposra nőtt városi gourmet-piknik, azaz a Pécsi Szelet. A Múzeum Utca Plusz keretén belül július 3-án és 4-én, szombaton és vasárnap megrendezett, immár negyedik pécsi gasztrofesztiválon 11.30-tól 22 óráig összesen 42 standot járhatunk végig, megkóstolva a város és a megye legjobb éttermeinek, kávézóinak és bárjainak, termelőinek és manufaktúráinak, pékségeinek, cukrászainak és borászatainak legfinomabb ételeit és italait.

Íme a gourmet piknik gasztrotérképe:

Mint ismert, a rendezvényt Gellai Gergő kulturális programszervező és Teleky Zoltán séf találták ki:

alapgondolatuk az volt, hogy egy olyan gourmet-fesztivált hozzanak létre, amely közvetlenebb, barátságosabb formában népszerűsíti a magasabb szintű helyi gasztronómiát.

– Maguk a kitelepülő vendéglátóhelyek, borászatok, kávézók termelők és az ő ételeik-italaik a főszereplők, kiemelten figyelünk is arra, hogy a gasztronómiai kínálat ne váljon mellékessé – mondta lapunknak Gellai Gergő.

Nagyon finom hétvégének ígérkezik

Hozzátette, hogy a Pécsi Szelet azon túl, hogy felhívja a figyelmet a megye legjobb gasztronómiai szereplőinek munkásságára, a helyi gasztronómiai színtér szakmai találkozójaként is felfogható, hiszen a kitelepülők összemérhetik tudásukat.

– A látogatók itt első kézből tapasztalhatják meg, hogy hol is tart jelenleg a baranyai gasztrokultúra. Úgy gondolom, hogy bőven van hová fejlődni, ez pedig a kitelepülőket is motiválhatja abban, hogy a legjobb formájukat nyújtva, a rájuk legjellemzőbb ételekkel-italokkal próbálják megmutatni az érdeklődőknek, hogy miként lehet ezt máshogy, magasabb szinten, nem csak közepesen csinálni – fogalmazott. Ehhez kapcsolódik – folytatta –, hogy a rendezvényen a séfek képviselik az éttermüket, ők főznek és tálalnak, ennek eredményeképp egy közvetlenebb kapcsolatot tudnak kialakítani a vendégekkel.

Kiemelte, hogy a Pécsi Szelet célja, hogy egy helyen, akár egy délelőtt vagy délután alatt végig lehessen kóstolni a helyi étel- és italremekeket, ezért az adagok kisebbek lesznek, viszont az árak sem lesznek magasak.

Óriási siker volt a tavalyi Pécsi Szelet

Benkő Zoltán, a Király utcában idén ősszel nyíló Morzsa pékség és étterem egyik tulajdonosa elmondta, hogy a Pécsi Szeletet hasznos és jó kezdeményezésnek tartja, hiszen a fesztivál kizárólag a helyi gasztronómiára koncentrál, inspirálva így mind a vendégeket, mint pedig a részt vevő vendéglátóhelyeket.

– Nekünk mint induló étteremnek rendkívül fontos ez a lehetőség, ugyanis így végre tudunk találkozni sok-sok emberrel, a leendő vendégeinkkel, akik reményeink szerint újra és újra visszatérnek majd hozzánk – mondta.

A Pécsi Szeleten saját félbarna kovászos kenyerükkel készült fermentált zöldséges porchetta-szendvicsüket, illetve faszénen grillezett tengeri halat kínálnak majd, desszertnek pedig egy kardamomos péksüteményből és házi eperfagylaltból készült szendvicset választhatunk – sorolta a menüt a Morzsa tulaja. Jól hangzik, nem?

Az idei Múzeum Utca Plusz programjáról az alábbi cikkekben számoltunk be:

Jó rá emlékezni: sok-sok fotó arról, hogy milyen frankó volt a tavalyi Múzeum Utca Plusz

Az idei Múzeum Utca Plusz a képzőművészek és Victor Vasarely ünnepe lesz

Júliusban indul az idei első pécsi fesztivál: jön a Múzeum Utca Plusz!

Pécs lesz az idei nyár slágere: indul a Pécs Nyitva 2.0!

 

Hirdetés