Pécsi benzinkörkép: hiába a történelmi áremelkedés, egyelőre nem tankolnak kevesebben

Hetek óta történelmi csúcsokat döntöget az üzemanyag ára. A legutóbbi, pénteki emelés után már 483 forintra nőtt a 95-ös benzin literenkénti átlagára. A hétvégén körbenéztünk Pécsett, hol mennyiért lehet tankolni, emellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy a lassan 500 forintba kerülő üzemanyag hatására vajon kevesebben ülnek-e autóba.

Pécsett az átlag felettiek az árak

Becsapós dolog tud lenni az, amikor bejelentik a legújabb üzemanyagár-emelkedést, hiszen ilyenkor rendre az átlagárat közlik. Igen ám, csakhogy országrészenként, településtípusonként és persze kutanként is változik az, hogy ténylegesen mennyit is kell fizetni egy liter benzinért. Éppen ezért, ha például valaki mondjuk az ország dél-nyugati részén, teszem azt egy megyeszékhelyen, ne adj Isten épp Pécsett kerekedik fel, hogy teletöltse a kocsija tankját, akkor a legutóbb bejelentett, 483 forintos átlagárnál akár jelentősen magasabb értékekkel találkozhat. Hogy konkrét számokról beszéljünk,

a városban a legolcsóbb 95-ös oktánszámú benzin is az átlag fölött volt két forinttal, de bizony a 491.9 Forintos értékkel is több kúton találkoztunk.

Egy másik szemléletes példa erre, hogy a 493 forintos átlagot mutató dízelt lapunk egyik munkatársa tegnap épp 530 forintért tudta beszerezni, igaz, autópálya mellett. És nyilván ez sem véletlen. Ahogyan azt hétvégi városi körutunk során az egyik benzinkúti dolgozó mondta, az autópályáknál lévő töltőállomásokon jól tudják, hogy a kamionok sokkal gyakrabban állnak meg ott üzemanyagért, ezért azon próbálnak meg minél nagyobb nyereséget behozni.

Nem tankolnak kevesebben

Pedig igazából a nyereséggel amúgy sincs gond. Már csak azért sem, mert hiába ível meredeken felfelé a benzin ára, a pécsi benzinkutak egybehangzó tapasztalata szerint a vásárlók számában, és a megvásárolt üzemanyag mennyiségében eddig semmiféle csökkenés nem mutatkozik.

Sőt, a tavaly ilyenkori adatokhoz képest inkább emelkedésről lehet beszélni.

Hogy mi lehet a magyarázat, arra többfajta teóriával is találkoztunk. Ami általánosságban elfogadott vélekedés a benzinkutasok körében, az bizony a koronavírus. Hogy miért? Roppant egyszerű. A járvány miatt még mindig nagyon sokan választják az autójukat, mint egy tömegközlekedési eszközt, akkor is, ha nyilvánvalóan egyre drágább dolog így eljutni A pontból B-be.

Lejjebb adtak a minőségből a vásárlók

Egy közkedvelt pécsi benzinkút egyik munkatársától azt azért megtudtuk, hogy van egy olyan szegmens, ahol érezhetően keresletcsökkenést eredményezett az elmúlt hetek brutális drágulása. A korábban 100-as oktánszámú benzint tankolók egy jelentős része ugyanis most átállt a 95-ösre. Ami valljuk be, kicsit sem meglepő, tekintettel arra, hogy a két benzintípus között

akár több mint 50 forintos különbség is lehet, utóbbi javára.

Hogy egy konkrét példán át lássuk, a Shell egyik pécsi kútján a 95-ös literéért 491,9 forintot kérnek, míg a 100-as benzin 544,9 forintba kerül. Ilyen értelemben a legkisebb különbséggel a Lukoil töltőállomásán találkoztunk, ott ugyanis „csupán” 30 forint volt a differencia (485,9 – 515,9 forint).

Az jól látszik, hogy országos átlagár ide vagy oda, Pécsett bizony már csak nagyjából 10 forintnyi emelkedés kell ahhoz, hogy átlépje az üzemanyag az 500 forintos lélektani határt. De ha valaki dízellel üzemelő autót tankol hétről hétre, annak valószínűleg még hamarabb érkezik el ez a pillanat, hiszen van olyan pécsi kút, ahol már most is 496,9 forintot kérnek érte.

Egy-két héten belül 500 forint felett lesz

Hogy meddig tarthat még a benzin árának emelkedése, az nyilvánvalóan sok összetevős dolog, számos nemzetközi esemény (főként az olajár változásának) függvénye is. Amikor arra kérdeztünk rá egy benzinkúti dolgozónál, hogy szerinte mikor lépheti át az 500 forintot a 95-ös benzin, olyan választ kaptunk, amihez nem kell sok magyarázat.

„Biztos vagyok benne, hogy a jövő héten, de legjobb esetben is két héten belül ez be fog következni”.

Aztán majd minden autós elkezdhet azon gondolkodni, hogy meddig tudja még finanszírozni, az egyre inkább úri hóbortnak tetsző hobbiját, nevezetesen, a saját gépkocsival való közlekedést…

Fotó: Rajnai Richárd

Hirdetés