Busztin, a magyar diplomata

Busztin György magyar diplomata lett az ENSZ-főtitkár helyettes iraki különmegbízottja – jelentette be pénteken honlapján a világszervezet.

hirdetés

A közlemény szerint Ban Ki Mun főtitkár elsősorban politikai, választási és alkotmányos kérdésekkel foglalkozó helyettes iraki különmegbízottnak nevezte ki Busztin Györgyöt, aki az UNAMI iraki ENSZ-misszióban két évet szolgált lengyel Jerzy Skuratowiczot váltja ezen a poszton. Az UNAMI munkáját idén augusztus óta Martin Kobler német diplomata irányítja.

Az ENSZ honlapján a magyar diplomata kinevezése kapcsán méltatja Busztin diplomáciai és nemzetközi ügyekben e régióban szerzett gazdag tapasztalatait és jártasságát, s utal arra, hogy a közelmúltban Iránban volt Magyarország nagykövete, de szolgált Afganisztánban, Líbiában, Egyiptomban és Indonéziában is.

Az 1955 született Busztin hat nyelven – angolul, franciául, arabul, fársziul (perzsa), malájul és oroszul – beszél, s PhD doktori címet szerzett arab nyelvből és sémi filológiából az Eötvös Loránd Tudományegyetemen – áll az ENSZ honlapján a kinevezés kapcsán megjelentetett tájékoztatóban.