Nyugdíjasokat sújtó megszorításoktól tart az MSZP

Az MSZP szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások következményeként a kormánynak a Széll Kálmán-tervet és a konvergenciaprogramot is módosítania kell majd, ami újabb, a nyugdíjasokat sújtó megszorításokat vetít előre.

hirdetés

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón azt a kérdést címezte a kabinetnek: tervezik-e a nyugdíjak megadóztatását, a 65 éven felüliek utazási kedvezményének megszüntetését, illetve az özvegyi nyugdíj eltörlését?

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az IMF nem konkrét elvárásokkal érkezik majd Magyarországra, ugyanakkor a gazdasági és pénzügyi stabilitást megköveteli, a kormány politikájából pedig az következik, hogy ennek érdekében a nagy ellátórendszereken próbál megtakarítani.

Az MSZP-s politikus kitért arra, hogy a parlament rövidesen dönt a rokkantsági nyugdíjak megszüntetéséről, így több mint 200 ezer embernek egészségügyi felülvizsgálatra kell jelentkeznie. Az átalakítással az átlagos rokkantsági ellátás összege 41 ezer forint lesz, szemben a mostani 70 ezerrel; a 40-50 százalékban egészségkárosodottak egységesen 28.720 forintot kapnak, a rehabilitációs ellátás pedig 57.440 forint lesz – mondta Korózs Lajos, hozzáfűzve, hogy ez a megváltozott munkaképességű emberek tömeges elszegényedését okozhatja.