Így nevelj a karanténban saját kiskertet az erkélyen

A járvány miatti veszélyhelyzet kapcsán először azon kezdtem gondolkodni, hogyan lehet majd a home office letelte után érdekes, pihentető, egyben hasznos elfoglaltságot találni ugyancsak otthon, egy kicsi panellakásban kert nélkül. Aztán az is eszembe jutott, hogyan lehetne még jobban felhasználni a hűtőben, kamrában sorakozó alapanyagokat úgy, hogy ne kelljen még ennyi ételmaradékot sem kidobni. Végül megszületett a nagy ötlet. Élménybeszámoló és kedvcsináló következik: hogyan nevelj saját kiskertet az erkélyen.

hirdetés
Uránia Mozi

A növényújranövesztési projekt

A saját panelzöldséges tervezgetése során körbenéztem a hűtőben, milyen zöldségmaradékokba lehetne új életet lehelni. Inspirációnak pár videót megnéztem a neten, illetve utánaolvastam annak, hogy működik pontosan a kivitelezés. Volt otthon szárzeller (más néven angol vagy halványító zeller), saláta és retek. Krumplit, répát, hagymát és gyömbért is egyszerűen lehetne újranöveszteni, de azokat most kihagytam.

Mindezek mellett vásároltam néhány zacskó magot is (retek, bazsalikom, mikrozöldek) párszáz forintért.

Íme egy hasznos videó a kezdetekhez

Hogyan kezdtem hozzá

Kell egy kaspó, virágláda, bele föld vagy kókuszrost, de először persze a növénymaradékot kell egy kicsit előnevelni. Ez pontosan mit jelent? A szárzeller tövét és a saláta torzsáját levágtam, így egy-egy nagyjából 2-4 centis darabot kaptam. Ezeket vízbe raktam, nem nyakig, csak hogy ellepje a növénykéket. Egy pár napot, talán egy hetet vártam, hogy meginduljanak a kis „pótszárak”.

Itt még pici a saláta

A retek a hűtőben közben gyökérszakállat növesztett magán, azt csak eldugtam a nedves földbe, de magról is vetettem el hónapos retket néhány cserépbe.

A földbe kerülés

Miután megindultak a növények, kisebb-nagyobb cserepekbe, kókuszrostba, illetve sima palántaföldbe, vagy ezek keverékébe dugtam el a zöldségkezdeményeket, magokat.

Az eredmény pár napon belül látható.

A saláta és a zeller szépen növekszik, a retek óriási leveleket növesztett, a retekmagok pillanatokon belül kihajtottak, pedig közben volt hó és fagy is, mindent átvészeltek.

Növekvő szárzeller
Retek I. fázis
Retek II. fázis (egy hét múlva)
Retek magról
Növekszik a saláta

Magról egyébként még bazsalikomot is ültettem, de az egyelőre még nem látszik a földben – talán nem is fog?

Mikrozöldmix, ami nem csíra

Néhány tálcába nemcsak klasszikus zöldségféléket, hanem mikrozöldeket is vetettem. Ezek tápanyagban gazdag apró növénykék, amiket a csírákkal ellentétben a földbe kell elhinteni, hogy egy-két hét múlva a zsenge hajtások szárait, leveleit fogyaszthassuk el. Én borsómagot, fodroskelt és brokkolit szórtam el kókuszrostágyon.

Mikrozöld fodroskel
Mikrozöld brokkoli

Mást nem kell tenni, csak óvatosan, gyengén locsolni: míg magok és épp csak kicsíráztak, felülről permetezzük, néhány nap múlva pedig, mikor már növekednek a száraik, alulról itassuk. A borsónak egyébként az az előnye, hogy miután leszüreteljük, újranő, és nagyon finom, mint mindegyik bébisaláta.

A borsó kezdeményei
A borsó egy hét múlva, itt-ott „megrágva”, a levágott részeken pedig már látszik, ahogy újra erősödnek a szárak és levelek

Jelenleg fürtökben állnak a kis erkélyen a cserepek, ládák, tejfölös dobozok, amikbe magok és saláta-, retekkezdemények vannak. Úgy tűnik, jó ideig lesz zöldségutánpótlás.

További inspiráció korábbi cikkünkben olvasható ide kattintva.

Kiemelt képünk illusztráció.