17 C
Pécs
szerda, május 15, 2024
KezdőlapHírzónaVörösborral a rák ellen

Vörösborral a rák ellen

A vörösborban lehet a rák ellenszere – ezt vizsgálják pécsi kutatók. A szőlőmagban található rezveratrol jelentősen csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulását.

A PTE Orvostudományi Kar Népegészségtani Intézetében már több mint tíz éve vizsgálják a rezveratrol vegyület hatásait.

A rezveratrol egy, a vörös szőlőfajták héjában megtalálható antioxidáns. Mivel a bor a legjelentősebb forrása – 2,5 dl vörösbor átlagosan 640 µg rezveratrolt tartalmaz -, a kutatások középpontjában is ez áll. Laboratóriumi tesztek kétséget kizáróan bebizonyították, hogy  segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és a rákot, de legalább 500 mg-ot kellene  az emberi szervezetbe juttatni belőle ahhoz, hogy annak hatásaiból profitálhassunk.

Nézzék meg, hogyan itatják az egereket a pécsi kutatók!

A pécsi kutatók egerek és patkányok egy csoportjával itatnak kékszőlőt tartalmazó speciális gyümölcskivonatot, ezzel modellezve az emberi borfogyasztást. A kísérleti állatok másik csoportja sima csapvizet kap. Egy hét után mindegyik állatot beinjekciózzák, ezzel azt a hatást érik el, mintha őket is, mint az embereket, érnék káros környezeti hatások. Ezután olyan vizsgálatokat végeznek, amiben összehasonlítják a két csoport – azaz a kékszőlőlevet ivók és a csapvizet ivók  – szerveit. Az eddigi eredmények biztatóak: a rezveratrolnak rákmegelőző hatása lehet.

A vegyületet a 21. század molekulájának választották. Magyarországon is hozzá lehet jutni különböző, rezveratrol tartalmú táplálékkiegészítőkhöz. A kutatásokat azonban folytatják, a pécsi laboratóriumban például azt vizsgálják, miként hat a gén és a sejtmag szintjén.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő