Aláírásokat gyűjtenek a motorosok a Pécs és Remeterét közötti szerpentin biztonságosabbá tételéért

Aki valamilyen járművel közlekedik a környéken, vagy csak rendszeresen olvassa a helyi híreket, valószínűleg tudja, hogy a Pécs és Remeterét közötti útszakaszon viszonylag sűrűn történnek balesetek, melyekben sokszor érintettek motorosok is. Hogy a vasparipával borulóknak nagyobb esélyük legyen a túlélésre, a Dél-Dunántúli Motoros Egyesület (DDME) motorosbarát szalagkorlát kialakításáért gyűjt aláírásokat. 

Mint azt a DDME elnöke, Tóth András lapunknak elmondta, a nevezett útszakaszon jelenleg kialakított szalagkorláttól a motorosbarát verzió abban különbözik, hogy ennél két sáv megy végig az út mentén, így egyrészt a tartóelemekben nem tudnak olyan könnyen elakadni az esetleg balesetezők, másrészt a jármű nem fér át a korlát alatt, így nagyobb eséllyel fogja meg a csúszó vasparipát és sofőrjét. Hozzátette, sok esetben autósokat is megmenthet az ilyen típusú barikád.

– Ha a motoros megcsúszik és elesik, ennek a biztonsági szalagkorlátnak a segítségével talán megússza súlyosabb sérülés nélkül, de az életét is megmentheti, hiszen valamilyen szinten elnyeli az ütközést – vélekedett az egyesületi elnök.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyáltalán nem mindenki száguldozik kétkeréken, a balesetek akár kőfelverődés vagy egy kósza olajfolt miatt is bekövetkezhetnek.

Néhány éve pont ezen a szakaszon vesztette életét egy motoros, akkori cikkünk ITT elérhető

Mint megtudtuk, a kezdeményezéssel szimpatizálók két pécsi helyszínen személyesen, illetve hamarosan online is támogathatják azt aláírásukkal. Jelenleg 5-800 szignónál tartanak, melyeket nyár végén összesítenek és leadnak olyan cégeknek és személyeknek, akik segíthetnek az ügyön.

„Bárki aláírhatja, aki tenne valamit a balesetmentes közlekedés érdekében. Ez a korlát nem csak a motorosok, de az autósok érdekében is fontos lehet”

– mondta Tóth András.

Hozzátette, egyesületük már korábban – mikor a Pécs-Remeterét útszakaszt egyébként is felújították – is jelezték a motorosbarát szalagkorlát iránti igényt, azonban akkor ezt elutasították.


A motoros egyesület tagjai éppen tegnap helyezték el Mánfánál azt a kopjafát, mely mind a motorkerékpárral, mind az autóval közlekedőket hivatott figyelmeztetni az utakon való odafigyelés fontosságára. Azért éppen itt alakították ki az elhunyt és súlyosan sérült társaik emlékét őrző helyet, mert a statisztikák szerint ezen az útszakaszon rengeteg a baleset.

Kiemelt képünk illusztráció. 

hirdetés
Uránia Mozi