A mohácsi csata földalatti emlékeit láthatjuk Pécsen

Annyi érme van itt, hogy az már sok is

Aki még nem látta a megye legnagyobb, 600 bronztárgyból álló, 55 kilogrammot nyomó kincsleletét, vagy a mohácsi csata során földbe került több mint 36 ezer érmét, az ne hagyja ki a „Nagyító alatt a pénz” című páratlan kiállítást.

hirdetés

Közismert a pécsiek számára, hogy Pécs történeti belvárosának területén az elmúlt évek során több jelentős, különböző történeti korszakokból származó éremlelet került elő az ásatások és a régészeti munkák során. A Janus Pannonius Múzeum Galériában március 16-án megnyílt „Nagyító alatt a pénz” című kiállítás célja pedig ezeknek az izgalmas leleteknek a bemutatása volt. A tárlat pedig finoman szólva is eleget tesz az elvárásoknak, hiszen a Pécsről és Baranyából származó kincseket hiánypótló módon, tematikusan rendszerezték a szervezők.

Annyi érme van itt, hogy az már sok is
Annyi érme van itt, hogy az már sok is

A kiállítás a neolitikum időszakától kezdődően kalauzolja végig a látogatót a 17. század végéig a megye földjéből előkerült kincseken. Az érdeklődők megtudhatják, hogy miként kereskedtek az őskorban az érempénzek előtt, szemügyre vehetik a megye legkorábbi Dunaszekcsőről származó érempénzeit, amelyeket még a késő vaskorban vertek a kelták, és megismerkedhetnek római pénzekkel is. A tárlat leglátványosabb eleme azonban minden bizonnyal a megye legnagyobb bronzkori lelete, amely önmagában 55 kilogrammot nyom, és több mint 600 bronztárgyból tevődik össze.

Ha ez nem lenne elég, látható lesz a megye legnagyobb, több mint 36 ezer érméből álló lelete is, amelynek darabjai az 1526-os mohácsi csata során kerülhettek a föld alá.

A tárlat március 16-ától május 31-ig tekinthető meg a Janus Pannonius Múzeum Galériában (Pécs, Káptalan u. 4.), keddtől vasárnapig 10-18 óra között.