Belilul a Tettye!

A koraszülöttekre figyelni kell, figyelmeztet a színes rom

Egy napra, november 17-én a koraszülöttek világnapjának alkalmából új színbe borul a Tettye délután 17 órától. Senki ne lepődjön meg a lilában fürdő várrom láttán, a látványos fényeffektus kifejezetten nemes célt szolgál. Érdemes lesz tehát élőben is megnézni!

hirdetés

November 17-én, sötétedés után, lila színben fog fürdeni a Tettye, ami egyrészt nagyon látványosnak ígérkezik, másrészt viszont a belilulásnak fontos üzenete is van. A színes közvilágítás ugyanis koraszülöttek világnapja alkalmából az ezeket a babákat fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet, és arra, hogy mennyire fontos a koraszülöttek egészségügyi ellátása.

A tavalyi lilázás is gyönyörű volt
A tavalyi lilázás is gyönyörű volt

Az elmúlt évtizedben a legnagyobb figyelem az 1500 grammnál kisebb koraszülöttek életkilátásainak javítására irányult. A pécsi szülészeti klinika regionális centrum, így a koraszülés gyakorisága az országos átlag duplája, 16% feletti. A PTE Neonatológiai Tanszékén 23 intenzív és 10 koraszülött ágyon 2014-ben 489 új- és koraszülöttet gyógyítottak. Az ő esetükben a megbetegedések vizsgálata azért is fontos, mert náluk 3,5-szer gyakrabban alakulnak ki szövődmények, és 4,6-szer magasabb a halálozási arány, mint az időben világra jött babáknál. Éppen ezért hosszú időn keresztül, akár két-három hónapig is az intenzív osztályon ápolják a piciket.

Szép és fontos látványosság lesz
Szép és fontos látványosság lesz

A szülők pedig ilyenkor nem tudnak közvetlenül a baba világrajövetele után bekapcsolódni a gyermek mindennapjaiba. Pedig ez igen fontos lenne, közelségük ugyanis pozitívan hat a koraszülött súlygyarapodására, illetve mentális fejlődésére. Épp ezért Pécsett a nagyon korai szakaszban alkalmazzák például az úgynevezett kenguru módszert, ami annyit jelent, hogy a kicsi akár lélegeztetve is pár órát a szülők mellkasán tölt, hogy hallja az anya vagy az apa szívhangját, érezze a bőre melegségét.

A koraszülöttekre figyelni kell, figyelmeztet a színes rom
A koraszülöttekre figyelni kell, figyelmeztet a színes rom

A koraszülöttek megmentésére tett pécsi erőfeszítések 2014-óta új szintre léptek, hiszen egy közel fél milliárd forintos európai uniós forrásnak köszönhetően sok modern orvostechnikai berendezéssel gazdagodott a tanszék.

És hogy miért lila? Nos, a lila szín a koraszülöttek jelképe, a világnap alkalmából pedig az elmúlt években már többször világítottak ki ilyen színű fénnyel néhány híres épületet, például a sydney-i operaházat vagy a Boszporuszon átívelő hidat. Idén – a tavalyi „elszíneződéshez” hasonlóan – Pécs is csatlakozik a kezdeményezéshez.