Mártírhalált halt pécsi zsidók kiállítása

A pécsi Janus Pannonius Múzeum a „Négy festőművész” című kiállításával csatlakozik a Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 országos programsorozathoz. A pécsi zsidóság deportálása 70 évvel ezelőtt július 4-én kezdődött meg. A tárlat, amely méltó emléket kíván állítani a deportálásban elhurcolt pécsi és baranyai zsidóságnak, a 2014. július 4-én 16 órai nyitást követően július 5-étől látogatható.

hirdetés

A pécsi Janus Pannonius Múzeum a Pécsi Zsidó Hitközséggel együttműködve rendezi meg a „Négy festőművész” című kiállítást, amely a JPM Múzeum Galériában (Pécs, Káptalan u. 4.) látható 2014. augusztus 15-ig. A kiállítás a „Pécs 1944-2014, megemlékezés a pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 70. évfordulójáról” című rendezvénysorozat egyik központi eseménye.

A „Négy festőművész” című kiállítás a Holokauszt idején áldozattá lett, a nagyközönség számára eddig ismeretlen pécsi zsidó képzőművészek – Károly Ernő, Kellermann Emil, Király Lajos és Roder Judit – megmaradt alkotásait, festményeit és grafikáit mutatja be. Képzőművészeti jelentősége mellett a tárlat különlegessége, hogy fontos történeti emléket állít a második világháború idején áldozattá vált pécsi és zsidó közösségnek.

negy_festomuvesz02

A kiállítást megnyitja: György Péter esztéta

Helyszín: Múzeum Galéria, Káptalan utca 4.

Időpont: július 4., 16.00

A kiállítás két hónapon keresztül látogatható.