Hétszázezer forinttal foszthatta ki

Zsolnay-porcelánok, bronz és réz gyertyatartók, és egy ezeréves kuglóf-forma

2017. október 4-én kezdi meg a Pécsi Járásbíróság annak a nőnek a tárgyalását, aki a vád szerint súlyosan megkárosította az idős sértettet. Kifosztás bűntette a vád. 

hirdetés

A vádlott, K. J.-né, különböző újságokban hirdetéseket adott fel, melyek szerint hagyatékot, régi porcelánokat, bútorokat, régi képeket, újszerű bútorokat is vásárol. A felvásárlásokat maga intézi, majd azokat a pécsi vásárban tovább értékesítette, a vételárat minden esetben a vádlott fizette ki az eladóknak, de a szállításban segítséget nyújtott a neki lakást adó férfi – áll a vádiratban.

Aszerint az idős sértettnek tavaly novemberben anyagi gondjai voltak, elhatározta, hogy néhány ingóságát értékesíti. 2016. november 25-én, ingyenes újságban talált egy apróhirdetést, az ott található telefonszámot felhívta, a vádlott álnéven vette fel.

Beszéltek egymással telefonon, majd a vádlott, a férfi által vezetett mikrobusszal rövid időn belül a sértett pécsi lakásához ment. A sértett már várta őket. A vádlott és a férfi bementek a lakásba. A vádlott, amikor látta, hogy időskorú személlyel áll szemben, erélyesen kezdett viselkedni, ráparancsolt a férfire, hogy kezdjen el pakolni, aki az utasítását teljesítette.

A vád alapján a sértett szándéka csupán annyi volt, hogy egy darab Zsolnay-étkészletet értékesít a vádlottnak, úgy vélte, hogy azért 40-50.000 forintot csak fog kapni.

K. J.-né körülnézett a sértett lakásában, és amikor az kérlelte őt, hogy mondjon már egy összeget, amiért megvenné az étkészletet, vagy más ingóságot, azt mondogatta, hogy ne aggódjon, nem fog fizetés nélkül távozni.

A vádiratban az áll, a vádlott több alkalommal felemelte a hangját, és amikor körbejárta a lakás helyiségeit, néhányszor ellökte a mögötte álló sértettet magától azzal, hogy majd a végén megegyeznek, maradjon már nyugton. Ezalatt a vádlottal lévő férfi több, nagy értékű festményt, lexikonokat, porcelánokat, asztalterítőket és más ingóságokat, összesen 718.000 forint értékben, pakolt a mikrobuszba. Majd a vádlott bement az egyik szobába a sértettel és 5.000 forintot vett ki a pénztárcájából azzal, hogy ennyit fizet a „megvásárolt” tárgyakért. A sértett kézhez kapta a pénzt, de a vádlott abból még 1.000 forintot akart visszakérni benzinre.

A sértett reklamált, hogy a kapott pénz kevés, a vádlott azonban felháborodott és azt mondta neki, hogy örüljön, mert a tárgyak még ennyit sem érnek. Majd társával együtt eltávozott a helyszínről – írják.

A nyomozás során tartott házkutatás alkalmával a vádlott és családja által lakott házban 650.300 forint értékű ingóságot megtaláltak az eltulajdonított tárgyak közül.