A tömeggyilkos szerint embertelenül bánnak vele

A norvég tömeggyilkos Anders Behring Breivik ügyének tárgyalása szerdán zárult le. A 77 embert kivégzett férfi azért fordult bírósághoz, mert szerinte embertelen módon tartják fogva. Az ügy másodfokon folytatódott, mert tavaly tavasszal már megnyerte a pert, ahol kimondták, “az embertelen és megalázó bánásmód tilalma alapvető érték egy demokratikus társadalomban. Érvényes mindentől függetlenül, még a terroristákkal és gyilkosokkal való bánásmódra is” – számol be róla az index.hu.

hirdetés

A tömeggyilkos és ügyvédje azza érvelt, hogy a magánzárka, ahol fogva tartják, teljesen elszigetelt más raboktól, ami pszichológiai problémákat okoz neki. Azt is kifogásolták, hogy ez a környezet még tovább radikalizálja nézeteit.

Brevik
Fotó: Lise Aaserud / AFP

A férfi egyébként pappal, önkéntes segítőkkel és börtönőrökkel is rendszeresen találkozik.

Az ügyvédje szerint ennek ellenére a magánzárka ilyen hosszú időre nem indokolt és ez a döntés nem is volt alátámasztva kellően.

Az állam azzal támasztotta alá a magánzárka szükségességét, hogy a férfi veszélyes lehet a rabtársaira, vagy épp ők rá. Attól is eltiltották, hogy szimpatizánsaival tartsa a kapcsolatot személyesen, telefonon vagy levélben. Bár engedélye van rá, hogy családtagjai és barátai látogassák.

Breivik cellája egyébként egészen durva: három cellát vontak össze neki, ami így 32.5 négyzetméteres. Rendelkezik futópaddal, számítógéppel, játékkonzollal és DVD-lejátszóval is.  van saját futópadja, számítógépe, Playstationje és DVD-lejátszója is.

Breivik egyébként nem csak a magányra, hanem a börtönkosztra és a műanyag evőeszközökre is panaszkodott. A motozást és a bilincselést is méltatlannak gondolta.

A kérdésben másodfokon január 10-én kezdődött a tárgyalás. A döntést február második felében várhatjuk.