“Aljas támadás érte a Mecsekerdőt!”

Hat erdőgazdaság gazdálkodását vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi). Az eredmények szerint nincs minden rendben a társaságok háza táján- írja az Index. A Mecsekerdő szerint aljas támadásról van szó. 

hirdetés

A Kehi szerint az államnak az erdőterületekből több mint kétszázszor nagyobb bevétele származott volna, ha haszonbérbe adta volna, mint az elmúlt két évtizedben – tehát a Fidesz és az MSZP-kormányok alatt egyaránt – működtetett rendszerből.

Mecsek, erdő, kirándulás
Nincs nyugalom

A vizsgálat 6 társaság, a Bakonyerdő Zrt., az Egererdő Zrt., a Verga Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Sefag Zrt. és a Zalaerdő Zrt. 2010 és 2013 közötti gazdálkodására terjedt ki. Az összefoglaló szerint az ellenőrzött időszakban az erdészetek gazdálkodását a szabályozatlanság, a versenyeztetés mellőzése, a tulajdonosi érdekek háttérbe szorulása, az átláthatatlan gazdálkodás és a kontroll hiánya jellemezte – olvasható a cikkben.

A 22 erdészet 94 milliárd forint nettó árbevétel mellett csupán 2,8 milliárdos hasznot tudott kitermelni. Annak ellenére, hogy a tulajdonosnak, vagyis az államnak alig kellett díjat fizetniük, és közben összesen több mint 1,7 milliárd Ft agrártámogatásban részesültek.

A Mecsekerdő több erdészettel közösen nyilatkozatot adott ki. E szerint tiltakoznak az állami erdővagyont kezelő társaságokkal kapcsolatban a sajtóban megjelent súlyos vádakkal szemben.

– A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal anyagát nem ismerjük, annak tartalmába nem volt lehetőségünk betekinteni, kérjük, bocsájtsák azt rendelkezésünkre. A médiában megjelent vádakat aljas támadásnak tekintjük és alaptalannak tartjuk. Visszautasítjuk ezeket a rágalmakat – írják.