Durva módszer a pockok ellen

Ha idén is enyhe lesz a tél, várhatóan ismét kritikus méreteket ölt a pocokállomány a megye egyes részein – írja a Bama.hu

hirdetés

A kártevő elleni védekezés hatékonyságának növelése éppen ezért különösen időszerű. A napokban a kormányhivatal közlése szerint egy új, kísérleti módszert próbáltak ki Sátorhelyen egy lucernásban, ott, ahol szintén elszaporodtak a pockok.

Az eljárás lényege, hogy egy eszközzel széndioxidot juttatnak az állatok által használt járatokba. A kísérlet során a berendezés műszaki szempontból még ugyan nem volt tökéletes, azonban az eredmények így is ígéretesek, ötven-nyolcvan százalék közötti volt a hatékonyság úgy, hogy más, hasznos élő szervezet pusztulását nem tapasztalták. A berendezés – továbbfejlesztése után –, kisebb területek esetében megoldást kínálhat a védekezésben. A komoly károkat okozó pocokállomány egyébként azért növekszik ismét, mert ugyan korábban sikerült megállítani ugrásszerű gyarapodását, de a védekezések az árokpartokra, a művelés alatt nem álló területekre nem terjedtek ki, ezért onnan indulva a rágcsálók megkezdték a betelepedésüket az őszi vetésekbe.