Ebbe könnyen belehalhat házikedvencünk

Egyre több kutya betegszik meg egy, a kullancsok által terjesztett, veszélyes kórban, Babesiában. Ha nem visszük időben állatorvoshoz házi kedvencünket, az életébe kerülhet – írja a Bama.hu.

hirdetés

Eddig a kullancsok által terjesztett veszélyes betegségek kapcsán jobbára csak a Lyme-kór került szóba, újabban azonban egyre többen fordulnak az állatorvosokhoz a kutyákra, macskákra nézve szintén veszedelmes Babesia miatt. A Magyarországon élő kullancsfajok közül ugyan csak egy terjeszti a kórokozót, mégis növekszik a megbetegedések száma.

– Azért is veszélyes a kór, mert a kezdeti tünetek jellegtelenek, bágyadtság, levertség vesz erőt a kutyákon, ezért kevesen gondolnak arra, hogy ennek hátterében a Babesia állhat – mondta a Dunántúli Naplónak dr. Orbán Péter pécsi állatorvos. – Amikorra a súlyosabb tünetetek jelentkeznek, s állatorvos fordulnak a gazdák, lehet, hogy sajnos már késő, és nem lehet megmenteni a kutyákat. Az időben elkezdett kezelés általában eredményes, annak hiányában azonban az állatok jelentős része elpusztul.

Dr. Orbán Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy míg korábban tavasszal kezdődött, és ősszel véget ért a kullancsszezon, idén szinte egész éven át, így most is tart, mivel az enyhe időjárás a vérszívók malmára hajtotta a vizet.

A betegség ellen védőoltás nincs, megelőzhető azonban a kullancsriasztó szerek előírás szerinti használatával.

A kutyáknál a védekezés kiemelt fontosságú, erre a célra elsősorban a nyakörvek, és a nyakba csöppentős készítmények, a spotonok váltak be legjobban. A nyakörv hosszabb, 4–6 hónapos védettséget ad, míg a spotonok általában 1 hónapig jók. Közepesen, azaz átlagosan fertőzött területen a nyakörv kielégítő védelmet nyújt önmagában. Erősen fertőzött területen ez a védelem tapasztalataink szerint azonban sokszor kevés. A spotonok hatékonyabb védettséget adnak erősebben fertőzött területeken, de rövidebb hatásidejük miatt jobban oda kell figyelni, és szükség szerint a kutyát újra kezelni kell 3-4 hetente. A készítmények kombinációkban is használhatók (spoton és nyakörv együtt), így kölcsönösen erősítik egymás hatását, és erősen fertőzött területeken is megbízható védelmet jelentenek.

Sétáltatás után a kutyánk szőrét minden esetben keféljük át, a kullancs ugyanis vérszívás előtt 2-4 órán keresztül még nem fúrja be magát az állat bőrébe, hanem a szőrében haladva keresi a megfelelő helyet.

Az emberre veszélytelen kórokozó a kutya szervezetébe kerülve a véráramlattal pár nap alatt szétterjed, a vörös vérsejtben szaporodik és méreganyagokat termel. Az elhasznált vörösvérsejtek szétesnek, ez okozza a tüneteket. Az elsőként jelentkező levertség, étvágytalanság általában magas lázzal is jár. A Babesia legbiztosabb jele, ha az állat vizelete a szétesett vörösvérsejtek miatt barnás-vöröses. A betegség elhatalmasodása során a kutyák egyre rosszabbul vannak, végül már lábra sem állnak. A kutyafajták nem egyformán reagálnak a fertőzésre. Az érzékenyebbek esetében sokszor az immunrendszerük tévesen reagál, és a kóros vörösvérsejtek pusztítása mellett az egészségeseket is megtámadja, így szervezetük önmagukat pusztítja el. Még veszélyesebb a megbetegedés, ha megismétlődik, ekkor már a kezelés sem garantálja a teljes gyógyulást.