Egyedi plázát nyitnának a belvárosban

Művészek, kézművesek, kisiparosok, dizájnerek nyithatnak hamarosan kis üzletközpontot a pécsi belvárosban, a végső cél azonban egy kreatív pláza létrehozása lenne. Annak ideális helyszíne a volt FEK lehetne – írja a Bama.hu.

hirdetés

Mint arra a portál cikke kitér, nem „hagyományos” plázáról van szó, hanem olyan üzletközpontról, ahol kizárólag magas minőségű, s szinte csak egyedi termékeket kapni, méghozzá maguktól a pécsi, vagy környékbeli művészektől, iparosoktól, formatervezőktől, más kreatívoktól.

A kreatív pécsi belvárosi pláza ötletét Frank Adél pécsi iparművész vetette fel, méghozzá lapunkban, Pécs Jövője sorozatunkban. A divattervező akkor úgy gondolta, a legalkalmasabb helyszín a volt Fegyveres Erők Klubja (FEK) lehetne.

Az elképzelés azóta sem változott, ugyanakkor az hatalmas lépés lenne, amely jelenleg kivitelezhetetlen. Az ugyanis továbbra is a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában áll, s bár eladó, a vélelmezhetően több százmilliós vételárhoz még jelentős összeget kellene felújításra fordítani, ez pedig pályázati forrás, és a város segítsége nélkül nem működhet.

Épp ezért – mint Frank Adél elmondta – most egy kísérleti programot indítanak, a Pécsi Kreatív Ipari Klaszter közreműködésével és segítségével, és egy kisebb üzletet nyitnak hamarosan a Király utca elején, de már a kreatív pláza vagy kreatív outlet modelljét megvalósítva – mindemellett kézműveseknek, formatervezőknek, dizájnereknek, kreatívoknak, kisiparosoknak, galériáknak még van lehetőségük csatlakozni a programhoz. A kísérleti projekttől azt várják, a belváros turisztikai vonzerejét is növelhetik.