Ha Ukrajna összeroppanna

Az ukrán állam egyelőre még nem omlott össze, de a helyzet nagyon instabil. Itt vannak az okok, amelyek miatt nagy baj lenne, ha összeomlana az ukrán állam, írja az Origo.hu.

hirdetés

Az ukrán belpolitikai helyzet alakulása nagyon fontos Magyarország energiaellátása szempontjából, hiszen Ukrajnán keresztül futnak azok a vezetékek, amelyeken a gázt és az olajat kapjuk. Magyarország földgázellátásának nagyjából kétharmada, valamint a teljes olajszükséglete Ukrajnán keresztül érkezik. Biztosan sokan emlékeznek még 2009 telére, amikor a Gazprom és Ukrajna vitája miatt elzárták a vezetéket, és nem kaptunk gázt. Ez most egyelőre senkinek nem érdeke Ukrajnában, hiszen ha elzárják a vezetékeket, ők is komoly bevételektől esnek el.

Magyarország a Szovjetunió felbomlása óta nem volt olyan ijesztően közel az orosz befolyási övezethez, mint amennyire most kerülhet. Ukrajnában 2004 óta folyamatosan és nagyon éles politikai háború dúl az oroszbarát és az Európához húzó elit között. Oroszország és Európa is megpróbálta magához ölelni az országot, a jelek szerint a nem túl finom eszközökkel operáló oroszoknak sikerült ez jobban, olvasható a cikkben.

Ukrajna és Magyarország között jelentős külkereskedelmi forgalom van, 2012-ben a 14. legnagyobb partnerünk volt, az EU-n kívüli országok közül ez a harmadik legnagyobb exportpiacunk. A tavalyi évben a két ország közötti kétoldalú forgalom meghaladta a 4 millió dollárt.