Kint maradnak a magyarok

Bátorság kell hozzá és tudás

Az Angliában élő magyarok dolgozni költöztek ki a magasabb életszínvonal reményében a rossz gazdasági helyzet elől menekülve, rendelkeznek legalább középfokú iskolai végzettséggel, főként 2010 után költöztek ki, és öt évig még biztosan nem akarnak hazatérni – ez derül ki 5200 Angliában élő magyar válaszai alapján egy kutatásból, olvasható a Hvg.hu.

hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete (MTA TK KI) online kérdőívére 5200 Nagy-Britanniában élő magyar válaszolt 2014 április-májusában. A kutatás arra kereste a választ, hogy milyen okokból költöznek magyarok Nagy-Britanniába, mi jellemzi társadalmi-gazdasági helyzetüket, mennyire érzik magukat sikeresnek, illetve hogy mik a jövőre vonatkozó terveik, akarnak-e hazatérni.

A válaszokból kiderült, 2010 után ugrott meg a Nagy-Britanniába költöző magyarok száma, a legtöbben 2012-ben érkeztek a szigetországba, de a válaszadók kétharmada (65,1 százalék) az elmúlt négy évben költözött ki, írják a cikkben.

A kiköltözéssel kapcsolatban a kérdőívben tíz okot kellett pontozni, hogy mennyire befolyásolták a válaszadó külföldre költözéssel kapcsolatos döntését. A válaszokból az derült ki, hogy a legtöbben, több mint 70 százalék a magasabb életszínvonal reményében döntött a kiköltözés mellett, de több mint 60 százalék említette meg a magyarországi rossz gazdasági helyzetet, ileltve a külföldi jobb munkalehetőségeket is.

  • tükenyugdíjas

    Jól teszik! Ebbe a szétesett, lezüllött országba semmi értelme sincs visszajönni. Én megértem már egy diktatúrát, nem akarom, hogy a gyerekeim egy újabb elnyomó rendszerben éljenek.