Lakás áron adják a sírhelyeket

Hiába az évezredes hagyományok, a feng shui előírásai, a családi sírok kultusza, Kínában mégis egyre többen búcsúznak szeretteiktől hamvasztással, a hamvakat a tengerbe szórva, olvasható az Index.hu oldalon.

hirdetés

A városok helyigénye kikényszeríti a temetők visszaszorulását és azt, hogy a sírhelyek árai az egekbe szökjenek. Egyre nagyobb teher a lakás árával azonos értékű sírok megszerzése is az 1,35 milliárdos Kínában, ahol évente kilenc millióan halnak meg. Az állam azt szeretné, ha közülük minél kevesebben nyugodnának sírban, ezért anyagilag is támogatja a “zöld temetkezést”.

Sanghajban egy átlagos szertartás állandó sírhellyel együtt 1,2–18 millió forintnak megfelelő összegbe kerül. De Peking legkiemeltebb helyein akár 37 millió forintot is megadnak egy sírhelyért, amit aztán a rokonok a nagy sírtakarító napon, írják a cikkben.

Évente kilencmillió embert temetnek el az 1,35 milliárdos Kínában. A növekvő városok mind nehezebben szorítanak helyet a temetőknek, ezért a kormány igyekszik a gazdaságosabb megoldás felé terelni a lakosságot.