Megbukhat a mindennapos testnevelés?

A tanárok szerint Magyarországon 400-500 tornaterem hiányzik ahhoz, hogy gördülékenyen lehessen mindennap testnevelésórát tartani. Az iskolák szerint az órarend továbbra is csak heti három tornaórát tud garantálni, kettőt sportköri tevékenység igazolásával, illetve délutáni néptánccal is ki lehet váltani. A bomba jövő szeptemberben robbanhat, mert addigra már minden diáknak elsőtől tizenkettedikig hetente öt tornaórája lesz. A testnevelő tanárok szerint, ha nincs infrastruktúra, megbukhat a rendszer – írja az Origo.

hirdetés

Magyarország legnagyobb iskolájában, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban komoly gondot jelent a mindennapos testnevelésóra beiktatása, pedig három tornatermük is van. Az iskola 37 osztályába 1052 gyerek jár, alsóban és felsőben is nagyon komoly szervezést igényel a mindennapos testnevelés – mondja Hámori Veronika iskolaigazgató.

A Fazekasban általában mind a három tornaterem foglalt: a diákok reggel 8 órától délután háromnegyed négyig tornáznak. Van, akinek a nyolcadik, kilencedik órában kell tornaruhát felvennie. Az iskolának a törvény szerint heti 255 tornaórát kellene tartania a diákoknak, de az iskola ennek csak a felét tudja biztosítani. Naponta 51 tornatermi óra helyett csak 24 órában tudnak tornázni a diákok. “Működésünk szervezhetetlen” – mondja Hámori Veronika.

Az igazgató elmondása szerint a mindennapos testnevelés bevezetése előtt a tornatermeik nyitottak voltak délutánonként a teremfoci és a fitnesz kedvelői előtt. Most ebben az időben még tornaórákat tartanak, ezért a diákok nem tudnak egyéb sportfoglalkozásokon részt venni. Hámori Veronika szerint még az ebédeltetés rendjét is felborította heti öt tornaóra. Az alsósok étkezését tavaly még könnyen megoldották, 12–14 óra között. Most sokan ebben az időben tornaórán vesznek részt.

A cikk itt folytatódik tovább.