Nagy roham várható ősszel

Január elsejétől a családi adókedvezményt kizárólag olyan gyerek után lehet igénybe venni, akinek van adóazonosító jele. Mivel sokan egyelőre nem értesültek erről, tumultust jósolnak őszre az adóhatóságoknál – írj az Mmo.hu.

hirdetés

A lap információi szerint azonban már most van olyan kirendeltség, ahol naponta csaknem százan próbálnak a megfelelő nyomtatvány kitöltésével adókártyát kérni a gyereküknek.

Arról becslések sincsenek, hogy hány olyan gyerek lehet, akinek nincs adóazonosító jele. A 2005 után születettek ugyan automatikusan kaptak adóazonosító jelet, előtte azonban csak akkor adott ilyet az adóhivatal, ha külön kérte a szülő. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy bár 2005 után elvben kiadták az adóazonosítót, adókártyát csak a 2008 után születettek kaptak automatikusan, ráadásul itt is lehetnek kivételek.

Az adókártyát egyébként egy nyomtatvány kitöltésével lehet kérni, de csak személyesen. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez mennyire terheli meg az adóhivatali apparátust, de ha tömeges lesz az igénylés, akár sorok is kialakulhatnak a kirendeltségeken.