Nem gondolunk a nyugdíjra

Változtatni kell az öngondoskodási gondolkodáson: a jelenlegi befizetési szintek mellett 100 év felhalmozás kellene 10 millió forint félretételéhez, írja a Napigazdasag.hu.

hirdetés

Folyamatosan romlik az aktív keresők és a nyugdíjasok aránya: amíg 1980-ban 4 kereső 2 nyugdíjas ellátásához járult hozzá, jelenleg 4:3 az arány, ami 2050-ben 4:6-ra változik. A kedvezőtlen tendenciában az is szerepet játszik, hogy amíg a Ratkó-korszak gyermekei most, az unokák 2030-től vonulnak nyugdíjba. Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíj összege az utolsó nettó jövedelemhez viszonyítva jelentősen csökkenni fog, miközben a nyugdíjban töltött élettartam folyamatosan nő. Így pedig az állami nyugdíj kiegészítésre szorul, olvasható a cikkben.

Egyes számítások szerint a nyugdíjba vonulónak mintegy 10 millió forint induló megtakarításra lenne szüksége ahhoz, hogy azt az átlagosan várható 15-20 nyugdíjas évében felhasználja. Ehhez képest a tipikus megtakarítások összege manapság alacsonyabb.

  • Anna

    Ami a magánnyugdíjpénztárban volt, az elvették… Hol van a személyre szólóan megnyitott nyugdíjszámlaszám, amit ígértek?
    Ha megérem a nyugdíjéveket, nem eltartást, nem könyöradományt kérek, hanem azt, amit aktív éveimben már jó előre befizettem!