Szupergyors ellátás Baranyában

15 percen belül bárhova odaérnek a városban

Az Országos Mentőszolgálat legújabb, uniós forrásból megvalósuló országos programjának köszönhetően Baranyában is fejlesztik a sürgősségi ellátást – írja a Bama.hu

hirdetés

A megyében három új mentőállomás épül majd, melyek közül a pécsváradi és szentlőrinci épület alapkövének letételére tegnap került sor.

Az országos program célja a kórházon kívüli sürgősségi ellátáshoz való hozzáférés esélyegyenlőségének biztosítása, továbbá a helyszínre érkezési időtartam jelentős mértékű javítása a mentőellátás szempontjából hátrányos helyzetűnek tekinthető kistérségekben. A közel 11 milliárd forintból megvalósuló programból 22 új mentőállomás épül az országban, s 60 már meglévő mentőállomás újul meg. A tervezett 22 új állomás működésével a lakosság újabb, közel 158 ezer tagja válik a riasztástól számított 15 percen belül elérhetővé. Baranya megyében Szentlőrinc mellett Pécsváradon és Sásdon is lesz új mentőállomás, ahol két-két mentőautó áll majd szolgálatba, Pécsett, Komlón, Siklóson és Sellyén pedig korszerűsítik az állomásokat. Az itt zajló felújítások szintén a kivonulás gyorsítását segítik elő, például azzal, hogy önműködő kapukat építenek be. További szempont az üzemeltetési költségek csökkentése, ezért energetikai jellegű felújítások is lesznek: várható a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés, illetve a fűtésrendszer korszerűsítése, és a belső környezet javítása.

Baranyában nemcsak új, illetve megújult mentőállomások segítik majd a sürgősségi ellátást: Pécsett korszerű szimulációs központot is kialakítanak, ahol az új orvostechnikai eszközök használatát gyakorolhatják majd a mentőszolgálat szakemberei.