Tizenkét év börtönt kapott a hajléktalan téglás gyilkos

A Pécsi Törvényszék pénteken kihirdetett ítéletével az elsőrendű vádlottat emberölés miatt tizenkét év fegyházra, társát kifosztás miatt egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – írja a PécsiÚjság.hu.

A Pécsi Törvényszék pénteken kihirdetett ítéletével az elsőrendű vádlottat emberölés miatt tizenkét év fegyházra, társát kifosztás miatt egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a vádlottak által előzetes fogva tartásban eltöltött időt a kiszabott szabadságvesztés büntetésbe beszámította, melyet a másodrendű vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtása esetén vesznek figyelembe.

Kötelezte továbbá a bíróság az elsőrendű vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költségből 6.121.762 forint, a másodrendű vádlottat 277.695 forint megfizetésére.

A bíróság közlése szerint a vádlottak ismerősök, mindketten hajléktalanok. Az egyik vádlott a másik vádlott révén ismerte meg a későbbi sértettet, aki felajánlotta a vádlottaknak, hogy költözzenek hozzá egy pécsi önkormányzati bérlakásba.

A vádlottak és a sértett a nap nagy részét koldulással töltötték. A sértett elvárta a vádlottaktól, hogy a megszerzett pénz egy részét a szállás ellentételezéseként adják át a részére. A koldult pénz jelentős részét alkoholos italokra költötték. A sértett is rendszeresen ittas állapotba került, olyankor kötekedő volt, az elsőrendű vádlottnak többször szóvá tette, hogy az általa összegyűjtött pénz kevés, valamint többször bántalmazta is.

2016. szeptember 15-én a vádlottak és a sértett ismét koldultak, majd az este együtt étkeztek. A sértett ezt követően elment otthonról és az este egy részét egy ismerősével töltötte, a lakására 2016. szeptember 16-án, a hajnali órákban érkezett vissza, vérző sérülésekkel, melyek keletkezési körülményei ismeretlenek. A sértett, a földön fekvő, felébredt elsőrendű vádlottba belekötött, megrúgta, ököllel, több alkalommal megütötte, majd a saját ágyához lépett és lefeküdt. Az elsőrendű vádlott, amint észlelte, hogy a sértett lefeküdt és elaludt, dühében, és a korábbi bántalmazások hatására is, egy magához vett téglával, odament az alvó sértetthez, akinek egy alkalommal, nagy erővel a homlokára sújtott.

A másodrendű vádlott a sértett hazaérkezésére felébredt, az elsőrendű vádlott bántalmazását észlelte, majd a sértett ágya felől hallott zajt, de az ott történtekről nem győződött meg. Később a másodrendű vádlott ébreszteni próbálta a sértettet, aki arra nem reagált, majd a közeli asztalról magához vette a sértett 10.000 forint értékű mobiltelefonját a SIM kártyával együtt.

A vádlottak, miután 2016. szeptember 16-án meggyőződtek arról, hogy a sértett elhunyt, a lakást elhagyták. Az ügyész a másodrendű vádlott vonatkozásában a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn, míg a vádlottak és védőik az ítéletet tudomásul vették.

Forrás: Pécsi Törvényszék

hirdetés
Hirdetés