Új elmélet az élet megjelenéséről

A földi élet körülbelül 4 milliárd éves, de az első élőlények már közvetlenül az ősrobbanás után megjelenhettek egy meghökkentő ötlet szerint – írja az Origo.hu. 

hirdetés

A 13,7 milliárd éve történt ősrobbanás után mindössze 15 millió évvel olyan körülmények lehettek az első kőzetbolygókon, hogy kialakulhatott az általunk ismert élet. A meghökkentő gondolattal Abraham Loeb, a Harvard Egyetem asztrofizikusa állt elő.

Elméletének lényege: röviddel az ősrobbanás után létezett egy olyan időszak, amikor az Univerzum hőmérséklete éppen megfelelő volt a folyékony víz létrejöttéhez, és ebben a vízben – a legelső kőzetbolygókon – jelenhettek meg az univerzum első élőlényei.

Az elméletnek kétségkívül vannak gyenge pontjai, például az, hogy a mai tudásunk szerint 15 millió évvel az ősrobbanás után még nem léteztek bolygók, így kőzetbolygók sem. A másik probléma az, hogy ilyen rövid időszak valószínűleg nem lett volna elég az élethez vezető kémiai evolúcióhoz.

A szakmai kommentárok szerint Loeb elméletének legnagyobb értéke az, hogy megmutatja, mennyire hiányosak az élet kialakulására vonatkozó mai elméleteink.