Az LMP közmeghallgatást akar az uránkutatás kapcsán

A baranyai LMP sajtóközleménye:

hirdetés

“Új fejlemény az ausztrál érdekeltségű Wildhorse Energy cég uránkutatásában, hogy immár Pécs közigazgatási területén belül, a Kismélyvölgy térségében kívánnak próbafúrásokat végezni, ferdén mélyen befúrva a város lakott területe alá, a belterület és a parkerdő határától egészen az Abaligeti útig.

A 2010. május 26-án megtartott közmeghallgatáson nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak az esetleges uránbányászat, hanem a próbafúrások is közvetlen környezeti és lakossági kockázatokkal járnak. A terület részben tájvédelmi körzet, a Natura 2000 része, ahol bányászati tevékenység eleve tilos, furcsa módon a próbafúrások engedélyezése viszont “átment” a szakhatóságokon.

Egy-egy próbafúrás helyén mintegy 1000 négyzetméteren kiirtják az erdőt, további irtások várhatók a dűlőutak szélesítése miatt, nehézgépek mozgása, zaj. A fúrási iszap megnövelheti a környezet radioaktív sugárzását. A próbafúrások veszélyeztethetik a mecseki karsztvízbázist. Mindez lakóházak közvetlen közelében. Emlékeztetünk arra, hogy pontosan ugyanilyen környezetvédelmi aggályok miatt fogott össze Pécs a közeli Tubes megvédelmezéséért!

A cég eddig csak a sajtó útján üzengetett a közvéleménynek. A Wildhorse és a két Uránbánya-utódvállalat többször ígéretet tett arra, hogy az illetékes államtitkárral együtt megjelennek a pécsi Közgyűlés Természeti és Emberi Erőforrás Bizottsága előtt, hogy végre Pécs vezetői és közvéleménye hivatalos és nyilvános tájékoztatást kaphassanak a tervezett uránbányászat ügyében. Ez máig nem történt meg.

Ezért kérjük Páva Zsolt polgármester urat, hogy ne írja alá Pécs város tulajdonosi hozzájárulását. Történjen meg az illetékes vállalatok és a kormány képviselőjének meghallgatása, legyen városi közmeghallgatás, és Pécs város Közgyűlése vegye napirendre a kérdést. Elutasítjuk a “lopakodó” döntéshozatalt!”

Forrás: LMP Baranya Megyei Szervezet